Američki analitičari: Skandalozno je što je Kosovo jedino u Evropi bez liberalizacije viznog režima

Liberalizacija viznog režima.jpg
Izvor: Reporteri

Američki analitičari i stručnjaci za balkanska pitanja Januš Bugajski i Danijel Server ocenili su da Evropska unija ima pogrešan pristup Kosovu, prenosi Reporteri.

Prema rečima Bugajskog, veoma je pogrešno što EU još još jednom nije odredila datum proširenja na Zapadni Balkan i kako kaže, nedostatak strategije za proširenje na Balkanu pokazuje slabost EU i nedostatak efikasne spoljne politike, koja će doprineti novim sukobima na Balkanu.

Za razliku od Bugajskog, profesor Danijel Server kaže da EU ispravno postupa. Međutim, i Bugajski i Server smatraju da je izostanak liberalizacije viznog režima za Kosovo sramotan.

"Skandalozno je da je Kosovo jedina zemlja u Evropi koja nema liberalizaciju viznog režima. Takva politika stvara ogorčenje, ljutnju i sukobe, jer se stanovnici Kosova osećaju kao da ih Evropska unija tretira kao građane drugog reda. Nažalost, većina lidera EU nisu autentični strateški ili evropski mislioci, već su usredsređeni na "svoju kratkoročnu unutrašnju politiku", rekao je Bugajski za RTK.

Server smatra da je sramota što Evropska unija još nije ispunila svoju obavezu da ukine vize za Kosovo.

"Ako EU želi da Kosovo bude ozbiljno u procesu dijaloga, ono mora da napreduje sa ukidanjem viza", dodao je Server.

Истина
08. Oktobar 2021.
Није истина да је без либералног визног режима. Косово и Метохија су део Србије, а Србија има либерални визни режим. Ово је апсурдна изјава.
Miodrag iz Peći
08. Oktobar 2021.
@ Ja @Istina. Nažalost, nuste u pravu za građane KiM bilo Srbe ili Albance ne važi tzv. Beli Šengen. Mogu dobuti srpski pasoš ali koji ne podleže bezviznom režimu. Samo interno raseljena lica sa boravištem u tzv. Užoj Srbiji imaju pravo na bezvizni pasoš.
Ako ikada Kosovo * dobije viznu liberalizaciju opet će Srbi sa KiM biti diskriminisani, jer većina nema kosovska dokumenta tj. Državljanstvo i samim tim i kosovski šengenski pasoš...
Nevjerni Toma
08. Oktobar 2021.
ZSO+UN+bezvizni režim=sporazum
Косовац
08. Oktobar 2021.
Зашто скандалозно па Косово* није држава.
Miodrag iz Peći
08. Oktobar 2021.
Pre pet-šest godina Albanci sa KiM su u velikim broju (preko 200.000) za kratko vreme je napustulo KiM. Samo 80.000 sa srpskim šengenskim pasošima. U to vreme Evropa je primila preko 3p
3.000.000 izbeglica iz Sirije... Stamoedo kosmetskih Albanaca je bio toliki da je predsednica Kosova Atifete Jahjaga bukvalno stajala ispred autobusa na prištinskoj autobuskoj stanici i molila je pretežno mkade Albanace da ne odlaze. Nego kod Albanaca je kratka pamet i brzo zaboravljaju. Drugi razlog je što je iz KiM procentualno najviše ISIS boraca i vizna liberalizacija bi bila komoromitovana. I najzad, pokazali se da EU nema toliko "Šargarepe" da bi "Kosovare" privolila na kompromis jer su većina priznanjem ispucali svoje "Šargarepe" pa im je preostao samo "Štap" u vidu vizne liberalizacije i pretpristupnih pregovora sa EU. I malo je nonsens da svih šest država budu ravnopravne i istovremeno uđu u EU zajedno sa CG i Srbijom koje su najvuše naoredivale u odnosu na ostale četri koje nusu čak ni kandidati. Uostalom, što se Ameri toliko brinu za kosmetske Albance? Jeste li ih priznali? Pa dajte im svuma američke pasoše i vuze. Očas posla bi aktivirali "Gvantanamo" i to ne jedan.
Volkov
08. Oktobar 2021.
Bas tako, sve ste to lepo Miodraze objasnili 👍
Skandal je jedino u tome kako je tako zvano Kosovo nastalo.
Ja
08. Oktobar 2021.
Kosovo ima liberalizaciju kosovo i metohije jer je kosovo deo srbije to je istina!!!
Lubarda
08. Oktobar 2021.
Nebitno da li je Kosovo teritorija ,država ili šta god ,bitno je da ljudi ne mogu putovati bez viza.
Samo evropske glavešine i svevišnji znaju zašto je to tako.
Sr.Bean
08. Oktobar 2021.
Ja bi ovako:Srbija i Kosovo dve nezavisne države a u Kosovu autonomna oblast Severno Kosovo sa 4 opstine Severno od Ibra.
Znaci samo ove 4 opstine i da imaju sve ono sto je imala AP KiM u Srbiji.
RANKOVIC
08. Oktobar 2021.
Stvarno Albanci nemogu d a shvate..."prvo politički digovor,hocu necu,motas pa onda ...bez Vize za EU"...voli EU Albance al' u Albaniji i na Kosmetu i ne u EUROPI!
Jel to tesko shvatiti i objasniti