Mazreku: Vlada Kosova nije uspela da ubedi skeptične zemlje EU kada je u pitanju liberalizacija viza

EU - Kosovo
Izvor: Reporteri

Profesor evropskog prava Avni Mazreku ocenio je da je proces liberalizacije viznog režima za Kosovo zastao jer vlada nje uspela da ubedi skeptične zemlje po tom pitanju poput Francuske i Holandije i da bi stavljanje liberalizacije viza u kontekst konačnog sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine bilo štetno po Kosovo, prenosi Reporteri.

„Mišljenje Francuske nije u skladu sa načinom na koji Evropska unija funkcioniše ni sa temeljnim vrednostima na kojima EU počiva i bez pravnog osnova, a u ovom slučaju je relevantan Lisabonski ugovor“, rekao je Mazreku.

Vlada na čijem je čelu Aljbin Kurti, prema Mazrekovom mišljenju trebala bi da pokrene ofanzivu sastanaka i poseta kako bi ubedila zemlje EU da podrže ukidanje viza za Kosovo.

„Poslednja je šansa da Kosovo promeni način funkcionisanja, u kontaktima i razvoju efikasne politike sa državama članicama EU, jer su oni glavni akteri politike odlučivanja u EU", rekao je Mazreku.

Kosovu se obećava liberalizacija viznog režima od 2011. godine.

Prvi put se pitanje liberalizacije viznog režima za Kosovo povezuje sa procesom dijaloga Beograda i Prištine posredstvom Evropske unije.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je, na Samitu Zapadnog Balkana održanom u Beču, rekao da Kosovu još nije data liberalizacija, jer EU nije bila zadovoljna napretkom dijaloga sa Srbijom.

Liberalizaciju viznog režima za građane Kosova poslednjih nedelja podržalo je nekoliko evropskih zemalja, uključujući Grčku, Austriju, Hrvatsku i Italiju.