Analitičari: Kriza u Ukrajini može da utiče na dijalog Beograda i Prištine

Analitičari o krizi u Ukrajini i Kosovu
Izvor: Telegrafi.ciom

Iako je Kosovo veoma udaljeno od zone konflikta u Ukrajini, ta dešavanja mogu da imaju indirektan uticaj na proces dijaloga Srbije i Kosova, smatraju politički analitičari, prenosi Telegrafi.

Ermal Panduri rekao je za Tv Dukađini da će prvi uticaj biti to što će sada međunarodna zajednica biti fokusirana na Ukrajinu.

Bivši poslanik Visar Imeri kaže da će specijalni izaslanici za dijalog raditi svoj posao, ali da će process dijaloga stagnirati, nakon najnovijih dešavanja u Ukrajini.

"Čak ii z američke perspective, u ovom trenutku situacija na Balkanu biće ostavljena po strain takva kakva jeste i neće biti napretka dok se ne okonča kriza u Ukrajini. Možda će sukob tamo trajati duži period, ali za 6 meseci situacija će se promeniti", rekao je Imeri.

Analitičar Imer Muškoljaj smatra da nije isključeno da će kriza u Ukrajini imati kontra efekat na dijalog, dok Ilji Hodža smatra da je do sada dijalog bio samo gubljenje vremena, ali da postoje napori da se postigne konačni sporazum.

Hodža takođe smatra da bi zbog ukrajinske krize dijalog mogao da stagnira.

"Preokupacija Ukrajinom oduzeće dosta energije koja bi se trošila na Balkan. Možda će biti pritisaka da dođe do sastanka, pre nego do krupnih koraka naapred", smatra on.

Slično smatra i Dardan Gaši, koji misli da će opasti pritisak za dijalog.

"Situacija je već počela da se pogoršava na Kosovu, a imam oi agresivniju srpsku zajednicu", rekao je on.

Za razliku od njih Astrit Gaši smatra da zvaničnici EU i SAD neće obistaviti započeti posao na Balkanu, ali će se samo pojačati potreba da se problem na Kosovu i Bosni okončaju.

"Mislim da situacija u Ukrajini neće smiriti vlade u Srbiji, Bosni ili Kosovu", rekao je Gaši.