Putin potpisao ukaz o priznanju Donjecka i Luganska, oštre reakcije SAD, NATO i EU

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je večeras ukaz o priznanju samoproglašenih Luganske i Donjecke Narodne Republike i naložio izvršnim vlastima da što pre ratifikuju taj dokument. Istovremeno, Putin je sa liderima LNR i DNR potpisao i sporazume o saradnji, prenosi Sputnjik.

"Molim Federalnu skupštinu Ruske Federacije da podrži ovu odluku i da ratifikuje ukaz o priznanju kao i sporazume sa DNR i LNR", kazao je ruski predsednik.

Putin je kazao i da će u slučaju nastavka krvoprolića na Donbasu celokupnu odgovornost snositi kijevski režim.

"Od onih koji su uzurpirali vlast u Kijevu tražimo momentalnu obustavu borbenih dejstava. U protivnom, celokupnu odgovornost za potencijalni nastavak krvoprolića snosiće u potpunosti kijevski režim", naglasio je.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u obraćanju građanima poručio i da Rusija u sadašnjoj situaciji ima puno pravo da donosi uzvratne mere za osiguranje svoje bezbednosti i da će upravo tako i postupati.

"Želim jasno i otvoreno da kažem da u nastaloj situaciji, kada su naši predlozi o ravnopravnom dijalogu o principijelnim pitanjima ostali faktički bez odgovora od strane SAD i NATO, kada nivo pretnji za našu zemlju značajno raste, Rusija ima puno pravo da donosi uzvratne mere za osiguranje sopstvene bezbednosti. Upravo tako ćemo i postupati", rekao je Putin.

Obrazlažući odluku o priznanju LNR i DNR Putin je rekao da je situacija na jugoistoku Ukrajine postala veoma kritična u poslednje vreme.

"Oni koji su krenuli putem krvoprolića, nasilja, bezakonja – nisu priznavali nijedno drugačije rešenje za Donbas osim vojnog. Upravo je stoga i nastala potreba da se istog časa priznaju nezavisnost LNR i DNR", istakao je Putin.

Putin je rekao i da je "Rusija učinila sve da sačuva teritorijalni integritet Ukrajine".

"Svih ovih godina (Rusija) se uporno i strpljivo borila za sprovođenje rezolucije SB UN 2202 od 17. februara 2015. godine, kojom je konsolidovan Minski paket mera od 12. februara 2015. za rešavanje situacije u Donbasu. Sve uzalud", konstatovao je on.

Reagovanja na Putinovu odluku

Bela kuća osudila je odluku Vladimira Putina da prizna nezavisnost DNR i LNR, prenosi B92 i dodaje da je portparolka Bele kuće Džen Psaki navela je da će Džo Bajden izdati izvršnu naredbu koja će "zabraniti nove investicije, trgovinu i finansiranje od strane američkih lica u, iz ili u takozvanim DNR i LNR regionima Ukrajine". 

Kako se navodi, izvršna naredba će takođe omogućiti uvođenje sankcija protiv "svakog lica za koje je odlučeno da deluje u tim oblastima Ukrajine".

Predsednica Evropske komsije, predsednik Evropskog saveta i šef diplomatije EU osudili su priznanje nezavisnosti oblasti Donjecak i Luganska od strane Rusije.

U istovetnim porukama Ursula fon der Lajen, Šarl Mišel i Žosep Borelj najavili su ”snažan odgovor EU i njenih partnera”.

"Priznanje dveju separatsističkih teritorija u Ukrajini je očigledno krišenje međunarodnog prava, teritorjalnog integriteta i Dogovora iz Minska. EU i njeni partneri će reagovati jednistveno, snažno i odlučno u solidarnosti sa Ukrajinom", poručili su najviši EU zvaničnici.

Putinovu odluku osudio je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg koji je rekao da takav potez podriva napore da se reši konflikt i da krši sporazum iz Minska.

"Pozivamo Moskvu da prestane da potpaljuje sukobe i da izabere diplomatiju", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Putin naredio da se ruski mirovnjaci pošalju u Donbas

U međuvremenu Putin je naložio oružanim snagama da obezbede mir u Lugansku i Donjecku, nakon što je potpisao ukaz kojim priznaje nezavisnost ta dva ukrajinska regiona, prenosi RTS pozivajući se na RIA novosti.

"Prema zahtevu rukovodstva Donjecke Narodne Republike, ministarstvo odbrane Ruske Federacije će angažovati ruske oružane snage da obezbede podršku miru na teritoriji Donjecke Narodne Republike pre sklapanja sporazuma o prijateljstvu, saradnji i međusobnoj pomoći", navodi se u delu predsedničke uredbe o priznavanju nezavisnost DNR, prenose ruski mediji.

Zelenski održao obraćanje naciji od samo 5 minuta

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski kratsko se obratio građanima.

"Međunarodne granice Ukrajine će ostati iste, bez obzira na priznanje Rusije separatističkih teritorija", rekao je on.

Dodao je i da su granice Ukrajine sigurne.

Za potez Rusije da prizna otcepljene teritorije kao nezavisne, Zelenski je rekao da je to očigledno kršenje Sporazuma iz Minska.

Nova odluka iz Bele kuće

Američki predsednik Džo Bajden potpisao je naređenje da se blokiraju ekonomske aktivnosti SAD u Lugansku i Donjetsku.

Blinken o najnovijim dešavanjima

Američki državni sekretar Entoni Blinken nizom objava na Tviteru komentarisao je poslednja dešavanja u Donjbasu i Lugansku.

"Ruski potez da prizna 'nezavisnost' takozvanih republika koje kontrolišu njeni zastupnici je predvidiv, sraman čin. Osuđujemo ih najoštrije i podržavamo Ukrajinu, kao što sam rekao ministru spoljnih poslova Dmitru Kulebi večeras", napisao je Blinken.