Odluku Putina da prizna Donjeck i Lugansk osudili i Meta, Džačka i Bujar Osmani

Ukrajina-zastava
Izvor: Gazeta Express

Odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da prizna samoproglašene Lugansku i Donjecku Narodnu Republiku naišla je i na osudu zvaničnika iz regiona.

Albanski predsednik Iljir Meta napisao je na svom Fejsbuku da je Albanija ujedinjena sa svojim saveznicima u podršci Ukrajini.

"Osuđujem rusko priznanje nezavisnosti separatističkih regiona istočne Ukrajine, Donjecka i Luganska. Ovaj jednostrani akt predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava, sporazuma iz Minska i podriva teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", napisao je Meta.

Albanska ministarka spoljnih poslova Olta Džačka napisala je da Putinov ukaz predstavljaa jasno kršenje međunarodnog prava.

"Albanija osuđuje rusko priznanje nezavisnosti regiona Donjecka i Luganska. Jasno kršenje međunarodnog prava, sporazuma iz Minska kao i kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine. Albanija stoji ujedinjena sa partnerima i saveznicima u podršci Ukrajini", napisala je ona na Tviteru.

Makedonski minister spoljnih poslova Bujar Osmani napisao je na Tviteru da Severna Makedonija snažno osuđuje taj potez Rusije.

"Snažno osuđujemo priznanje od strane Rusije Donjecka i Luganska u Ukrajini kao nezavisnih oblasti. Taj čin predstavlja teško kršenje međunarodnog prava. Severna Makedonija ponavlja svoju nedvosmislenu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine", poručio je Osmani svom ukrajinskom kolegi Dmitru Kulebi.