Analitičari: Neophodni vanredni izbori, Kurtijeva vlada niže neuspehe

Premijer Kosova Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo Online

Poznavaoci političkih prilika smatraju da je na Kosovu neophodno organizovati vanredne parlamentarne izbore, s obzirom da aktuelna vlada kosovskog premijera Aljbina Kurtija niže neuspehe u svim oblastima, pa i u procesu dijaloga sa Srbijom, prenosi Gazeta blic.

Analitičar Bljerim Burjani kaže da su sve pohvalne izjave koje je Kurti izrekao na svoj račun neosnovane.

"Kurtijevu vladu karakteriše nazadovanje u politici. Nije uspeo da sredi pitanje zdravstvenog osiguranja, niti da se bavi Penzionim fondom, a nije razmišljao ni o pitanju univerziteta. Nažalost, ne može se reći nijedna pozitivna reč", rekao je Burjani.

Burjani dodaje da se možda samo "podela milostinje" za određene kategorije može nazvati uspehom, i da nove izbore u na Kosovu vidi kao neophodnost.

"Vanredni izbori su neophodni da bi se napravila profesionalnija vlada", ocenio je on.

Istog je mišljenja i stručnjak za politička pitanja Arbnor Sadiku koji je naveo da je kosovska vlada dozvolila velike propuste počev od obrazovanja, infrastrukturnih projekata, preko ekonomskog razvoja do spoljne politike i dijaloga sa Srbijom.

"Neuspesi u obrazovanju, infrastrukturnim projektima, ekonomskom razvoju, spoljnoj politici, neučlanjivanje u bilo koju međunarodnu organizaciju, niti dobijanje novog priznanja Kosova, a najveći neuspeh je u dijalogu sa Srbijom", rekao je Sadiku.