Analitičari: Kosovska diplomatija u 2023. nije postigla ništa

Dritero Arifi
Izvor: Telegrafi

Kosovski zvaničnici u 2023. godini imali su više stotina sastanaka sa zvaničnicima međunarodne zajednice, ali rezultati tih susreta govore o neuspehu diplomatije, piše Ekonomija onlajn.

Ovaj portal podseća da je predsednika Kosova, Vjosa Osmani tokom ove godine imala oko 200 sastanaka i razgovora sa šefovima država i vlada, kao i dodatne sastake sa predstavnicima međunarodnih organizacija.

Sastanke sa stranim zvaničnicima tokom 2023. imali su i premijer Aljbin Kurti i predsednik Skupštine, Glauk Konfućije, ali svi ti sastanci su bili bezuspešni, ocenjuju poznavaoci političkih prilika na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

Univerzitetski profesor Dritero Arifi ocenjuje da je Kosovu potrebna promocija, posebno nakon mera koje je uvela EU. Prema njegovim riječima, ove godine nije bilo konkretnog rezultata u međunarodnoj areni, nije osigurano nikakvo priznanje ili članstvo u međunarodnim organizacijama.

Arifi je rekao da posete čelnika Kosova inostranstvu nisu proizvele ništa osim velikog nedostatka blagostanja i vizije normalne države, dodajući da su rezultati nula-nula.

„Posete su dobre i pozitivne da se jedna zemlja što više promoviše, posebno zemlja kao što je Kosovo koja je mala, ali zavisi od toga kojim pokazateljem merimo te posete i kakve rezultate daju. Ako pogledamo samo 2023. godinu, u stvarnosti nemamo nijednog velikog ekonomskog giganta koji je došao na Kosovo upravo zbog ovih poseta. Nemamo ni nova priznanja ove godine i ono što je najgore ni članstva u nekoj važnoj međunarodnoj organizaciji. Ako pogledamo ova tri aspekta, ove posete su bile samo da bi se putovalo, ali bez efekta jer smo još pod restriktivnim merama EU”, rekao je Arifi.

Arifi kaže da ukoliko se izuzmu posete presednice Kosova, posete svih drugih zvaničnika nisu donele ništa pozitivno osim zahteva da Kosovo mora da implementira ZSO.

Analitičar Bekim Kabaši kaže da međunarodne institucije jedino prihvataju predsednicu Kosova Vjosu Osmani.

Kabači ističe važnost posete Turskoj zato što je Kosovo obezbedilo kupovinu dronova kako bi, posebno zbog rata u Ukrajini, “ojačalo svoju poziciju”.

“Naravno da je korisno i u interesu države kada šefovi država imaju posete inostranstvu i sastaju se sa kolegama ili idu u posetu važnim institucijama koje su od koristi interesima Kosova, ali u ovom trenutku, bez obzira na te posete, ne mislim da je Kosovo, osim predsednika države, prihvaćeno u raznim međunarodnim institucijama. Dobili smo nešto pozitivno od poseta Turskoj od strane predsednika Kosova. Videli smo i da postoji neka vrsta izveštaja, koji je takođe istorijski izveštaj o dobrim odnosima između Kosovo i Turska sa vojnog aspekta. Ali nemamo ni jednu drugu posetu na koju možemo da se osvrnemo i kažemo da je bila uspešna za interese Kosova”, naglasio je Kabaši.