Analitičari o prevremenim izborima: Mala verovatnoća, samo ako vlada sama podnese ostavku

Stranke
Izvor: Reporteri

Iako opozicione stranke pozivaju na vanredne izbore analitičari ocenjuju da opozicija dobro zna da ne može da izazove izbore jer za to nema dovoljno glasova, prenosi Ekonomija onlajn.

Zbog toga je, kako ukazuju, samo ostavka vlade put do izbora ali su, kako smatraju, šanse da se to dogodi vrlo male.

Politički analitičar Šemsi Jašari kaže da što duže traje vlast aktuelne vlade, da će opoziciji biti lakše jer će imati više argumenata da ubedi građane da ova vlast nije dobra. 

Dodaje da se opozicija odvažila da traži izbore kako bi ukazala na veliki broj promašaja ove vlasti.

„Pristup prema međunarodnom faktoru, odnosi sa našim stalnim saveznicima i ostale afere koje se odnose na ovu vlast, sa korupcijom, nepotizmom i sve čemu smo svedoci i što stalno vidimo, rekao je on.

Istakao je da vlada može da padne samo ako podnese ostavku, jer opozicija nema dovoljan broj poslanika da smeni izvršnu vlast.

„U ovom trenutku mislim da opozicija zna da ako vlada ne podnese ostavku, da oni nemaju dovoljan broj poslanika da je sruše. Zbog toga su njihovi glasovi oko izbora tako uporni čime žele da pokažu da se ne plaše da izađu na izbore,. DPK svojim aktivnostima želi da poruči da je spremna da preuzma odgovornost. DSK svojim programom poručuje da želi da se vrati, a ABK je odavno preuzela inicijativu za prikupljanje potpisa za izglasavanje nepoverenja vladi, znajući da nema koordinaciju među opozicijom. Imamo i signal Konjufce koji indirektno govori da je možda dobro da se ide na izbore čime se ruga opoziciji. Međutim, ako vlast proceni da bi se odugovlačenjem izlaska na izbore mogla da izgubi biračko telo, onda ne treba da čudi ako na proleće 2024. budemo imali prevremene izbore", rekao je Jaašari.

Analitičar Arbnor Sadiku kaže da su šanse za izlazak na izbore veoma male.

„Na osnovu broja poslanika u parlamentu koji ima Samoopredeljenje, šanse da ova vlada vrlo brzo padne su izuzetno male. Naravno, opozicija nema drugog posla nego da izaziva izbore u svakom trenutku. Njihova težnja je da neko od njih u budućnosti dođe na vlast sa Samoopredeljenjem", smatra Sadiku.