Analitičari: Pobeda Bajdena dobra vest za Kosovo

Bajden
Izvor: Reporteri

Pobeda Džoa Bajdena na američkim predsedničkim izborima smatra se dobrom vešću za Кosovo, a stručnjaci za politička i bezbednosna pitanja procenjuju da će nova administracija biti proaktivnija prema Кosovu, prenosi Koha.

„Dobra je vest da je Džo Bajden pobedio na američkim izborima, u smislu da se očekuje da će imati malo proaktivniji pristup Кosovu, uzimajući u obzir njegov odnos sa Кosovom. Međutim, ovo nas ne bi trebalo dovesti u zonu komfora, tako da država Кosovo i albansko-američka zajednica ne nastave da dalje lobiraju za jačanje ovih odnosa. Pristup Bajdena ne može se podrazumevati“, rekao je Rasim Aljija, ekspert za politička pitanja, za КosovoPress.

Stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši očekuje da će novi američki predsednik nastaviti da podržava Кosovo.

„Imamo snažna krila. Bajden je uvek bio prijatelj Albanaca. Njegove izjave su poznate i u vreme bombardovanja. I dalje je dosledan kosovskom pitanju i čini nas ponosnim što je izabran. Očekujemo da će biti podrška u budućim procedurama koje nas očekuju, bilo u razgovorima sa Srbijom, integracijama i normalno, što je veoma važno, i NATO integracija, koji je vrlo poseban deo Кosova, jer zaista 'Živimo u ne baš povoljnom okruženju opasnosti i pretnji ne samo iz Srbije, već i iz Rusije u regionu'“, kaže Ibiši.

Violjeta Hadžoli iz КDI ocenjuje da je Trampova administracija bila veoma aktivna u završnom procesu dijaloga Кosova i Srbije.

Ona kaže za КosovoPress da je prerano znati kakav će biti pristup nove američke administracije, kako dijalogu, tako i konačnom sporazumu između Кosova i Srbije.

„Кosovo nastavlja da traži podršku SAD u procesu dijaloga i u naporima da postigne konačni sporazum sa Srbijom. To je potrebno od početka procesa dijaloga 2011. godine, na sreću, tokom ove i prošle godine SAD su imale aktivniju dinamiku i učešće. Postoji sporazum koji su strane potpisale sa predsednikom Trampom, a sada se očekuje da se vidi kakav će biti pristup administracije ovom sporazumu, kako će se sprovoditi ovaj sporazum...“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, najvažnija stvar je da će konačnom sporazumu između Кosova i Srbije biti potrebna američka pažnja kako bi funkcionisao i bio finalizovan pravno obavezujućim sporazumom za obe strane.

„Važno je da će konačnom sporazumu između Кosova i Srbije definitivno biti potrebna američka pažnja kako bi funkcionisao i bio finalizovan pravno obavezujućim sporazumom koji će garantovati normalizaciju odnosa između Кosova i Srbije, ali i unapređenje Кosova. I prema međunarodnom priznanju i članstvu u organizacijama poput UN-a, gde Sjedinjene Države takođe imaju veoma važnu ulogu“, rekla je ona.