Analitičari: Reakcija Osmani na izjavu Makrona neprimerena i nimalo diplomatska

Vjosa Osmani i Emanuel Makron
Izvor: Telegrafi.com

Reakcija predsednice Kosova Vjose Osmanija na upozorenja francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem preispitivanju vizne liberalizacije za Kosovo, ocenjena je kao neprimerena i nimalo diplomatska, piše Koha.

Prema političkim komentatorima, pretnja odustajanjem od dijaloga sa Srbijom ukoliko se suspenduje odluka o ukidanju viza za građane Kosova nije pravo rešenje, jer Kosovo nema drugu alternativu osim dijaloga.

Politički analitičar Arton Demhasaj rekao je da je, uprkos upozorenju francuskog predsednika Emanuela Makrona, da treba preispitati odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo, ako se ne bude ponašalo odgovorno u dijalogu, Osmani treblo da bude opreznija sa izjavama.

"Mislim da to nije ispravan način, pošto Kosovo nije jaka zemlja ni strateški, ni ekonomski, ni vojno da ugrozi zemlju poput Francuske, koja je jedna od glavnih evropskih zemalja. To nije diplomatski jezik koji predsednica treba da koristi prema Makronu ili Evropskoj uniji. Ali istina je da ako Evropska unija donese odluku i poništi odluku o liberalizaciji viza za Kosovo, to bi naštetilo dijalogu. Mislim da to neće ići do te tačke", rekao je Demhasaj.

I univerzitetski profesor Mazlum Baraliju ocenjuje da bi institucionalni lideri trebalo budu oprezniji u izjavama prema međunarodnoj zajednici. On dodaje i da je Makronova izjava zvučala kao ultimatum i Kosovu i Srbiji za napredak u dijalogu.

"To je bilo nešto što je zvučalo kao ultimativna, a ne jednostavna izjava. Možda je Evropska unija trebalo da vidi posledice svoje pogrešne, neuspešne i neefikasne politike do sada. Tako da bi možda trebalo da bude strože politike, posebno prema Srbiji. Od sada se prvi put pominje Srbija kao faktor koji može biti sankcionisan kao što je sankcionisano Kosovo. Možda u EU ima naznake da asimetričnost u ponašanju i privilegovanje Srbije nije pravi put", rekao je Baraliju za Kosovo pres.