Analitičari: Vlada ozbiljno da shvati Makronovu poruku, potrebna deeskalacija i primena sporazuma

Emanuel Makron i Aljbin Kurti
Izvor: Reporteri

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu smatraju da se upozorenje francuskog predsednika Emanuela Makrona po pitanju suspenzije vizne liberalizacije za Kosovo nije odnosilo samo na deeskalaciju situacije na severu, već i na primenu dogovora koji su postignuti u Briselu i Ohridu, te pozivaju vladu da ozbiljno shvati poruke zvaničnog Pariza, prenosi Ekonomija onlajn.

Univerzitetski profesor Dritero Arifi ocenjuje da su ove izjave uznemirujuće, jer pozivaju na veći oprez u dijalogu.

On ukazuje da francuska država ima veliku moć u Evropskoj uniji.

"Uvek je zavisilo ko daje tu izjavu, ako analiziramo ko je predsednik Francuske, a ko Francuska i šta ona predstavlja u EU, onda je izjava izuzetno ozbiljna. Vlada ne samo da treba da razmisli kako da se reši pitanje ne samo severa, već je Makron zatražio i da se Ohridski ili Briselski sporazum realizuju i primene. Vlada Kosova sada mora da pazi kako će pristupiti ovim sporazumima, to nije samo pitanje severa već i Ohridskog sporazuma, odnosno obaveza koje je dala kosovska strana", rekao je Arifi.

Iako je predsednik Makron u izjavi pomenuo da će i Srbija biti kažnjena, Arifi Kosovo vidi kao najvećeg gubitnika i upozorava da posledice mogu biti veće od sankcija koje je uvela Evropska unija.

"Makron je rekao da će obe strane biti kažnjene, ali Kosovo je na većem gubitaku nego Srbija, jer je Srbija na neki način etablirana zemlja u međunarodnoj zajednici, a Kosovo nije. Svakom stagnacijom statusa kvo, Kosovo je desetostruko oštećeno. Makronova izjava je izuzetno ozbiljna i Kosovo može biti ugroženo, ne kažem da će se to desiti, ali opasnost postoji jer je Francuska zemlja koja može da preokrene celu stvar. Ovo bi bio mnogo veći fijasko od sankcija", kaže Arifi.

Zaključuje da Kosovo mora ozbiljnije da postupa kada je reč o odnosu sa međunarodnim partnerima.

Politički Analitičar Aljbinot Maljoku, međutim, smatra da pozive Makrona ne treba shvatiti kao pretnje, već kao poziv za sprovođenje obaveza sa kojima su se strane saglasile.

"Upozorenje predsednika Makrona, koji je imao govor pred akreditovanim ambasadorima u Parizu, imalo je suštinsku svrhu da pozove strane da sprovedu dogovoreno u Briselu i Ohridu. Po ovom pitanju Kosovo ne bi trebalo da se oseća ni malo ugroženo s obzirom na to da je premijer Kurti izrazio svoju volju i da se složio sa francusko-nemačkim planom. Bio je spreman da stavi potpis na to, što Srbija nije učinila", istakao je Maljoku.

Kaže da Kosovo treba ozbiljno da shvati Makronovu izjavu u smislu približavanja EU, jer je, kako ocenjuje, međunarodna pozicija Kosova trenutno najgora do sada.

"Kosovo mora da shvati maksimalnu ozbiljnost izjave predsednika Makrona, ali opet kažem da moramo da ispunimo svoje obaveze. Prirodno je da će projektanti francusko-nemačkog plana lobirati za njegovo sprovođenje. Kosovo nema problema sa sprovođenjem francusko-nemačkog plana. Ovo upozorenje nije u vezi sa aktuelnim merama koje Kosovo ima od EU. Smatram da Kosovo treba da ih shvati ozbiljno u smislu proširenja EU, jer je sa sadašnjom vladom međunarodna pozicija Kosova najgora od svih faza u kojima je bilo", zaključio je Maljoku.