Analitičari: Ukoliko se ne održe izbori na severu, EU će pooštriti kaznene mere za Kosovo

CIK, izbori
Izvor: Reporteri

Uprkos izjavi kosovskog premijera Aljbina Kurtija da će se na severu Kosova održati izbori, analitičari smatraju da se sa raspisivanjem izbora okleva, zbog čega se očekuje da će doći do pooštravanja kaznenih mera EU, piše Front onlajn.

Bivši glavni pregovarač u dijalogu Kosova i Srbije Avni Arifi ističe da Kosovo ne ispunjava svoje obaveze.

„Kosovo je Bratislavskim sporazumom preuzelo obavezu da održi izbore na severu. To se ne sprovodi, ili se sprovodi uz neka administrativna uputstva koja se često smatraju ruganjem Evropskoj uniji“, rekao je Arifi.

Zbog toga, Arifi ne očekuje da mere EU nametnute Kosovu budu ukinute.

„Mere neće biti povučene, naprotiv, verovatno će biti pooštrene. Nije došlo do raspisivanja izbora i izostaje nacrt ZSO“, rekao je Arifi.

Iz Evropske unije za Front onlajn odgovorili su da očekuju da Kosovo i Srbija preduzmu mere za deeskalaciju.

„EU podvlači izjavu visokog predstavnika u ime EU od 3. juna 2023. godine, koji je zatražio od Kosova i Srbije da preduzmu mere za deeskalaciju i uzdrže se od bilo kakvih daljih nekoordinisanih akcija. Kosovo se obavezalo na ove principe u Bratislavi u julu 2023.“, navedeno je iz EU.

Po pitanju kaznenih mera, iz EU je rečeno da je njihov stav jasan, te da u ovoj fazu nemaju šta da dodaju.

„Što se tiče mera, jasno smo izneli svoj stav u poslednjih nekoliko dana i nedelja, i nema ništa novo što bismo želeli da dodamo u ovoj fazi“, poručili su iz EU.

Stručnjak za međunarodne odnose Arbnor Sadiku rekao je da su sankcije međunarodne zajednice povezane sa održavanjem izbora na severu.

„Neophodno je pronaći politički način da se što pre izađe na izbore na severu Kosova, i da se to ne odugovlači kroz nezakonite radnje. Malo je verovatno da će mere biti uklonjene, bar dok se ne održe lokalni izbori na severu Kosova“, rekao je Sadiku.