Anđelković: Političari u Prištini podstiču napade na Srbe, žele da ih proteraju sa Kosova

Učestali napadi na Srbe tokom januara na Kosovu
Izvor: Kosovo Online

Političar i nekadašni predsednik Privremenog Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković povodom niza napada na Srbe sa Kosova tokom januara, navodi da su takve akcije usmerene na destabilizaciju situacije na Zapadnom Balkanu sa ciljem da se Srbi etnički očiste sa Kosova.

On je istakao da su januarski napadi na Srbe na Kosovu nastavak kontinuiteta provokacija koji su posebno intenzivirani početkom prošle godine.

"Njihov cilj je jasno usmeren na destabilizaciju situacije na Zapadnom Balkanu i pokušaj da se ugrozi mir, kao i stalni pritisak na Srbe na Kosovu kako bi podstakli ozbiljnu destabilizaciju i etničko čišćenje Srba", rekao je Anđelković.

Naglasio je da retorika prištinskih funkcionera podstiče ekstremiste na Kosovu da u kontinuitetu napadaju Srbe.

Međutim, Anđelković kaže i da ne treba očekivati da će međunarodna zajednica reagovati na sve ove napade, te da za srpske žrtve "nema ko sem nas da reaguje".

"Čak i kada zbog ugroženih ljudskih prava Srbi pokušaju da barikadama skrenu pažnju na svoj problem, međunarodna zajednica okrivljuje Srbe. Zato Srbija čini sve da zaštiti Srbe i sačuva mir", poručio je Anđelković.