Anđelković: ZSO nulta tačka na putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine

Zoran Anđelković

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković ocenio je danas da je Zajednica srpskih opština nulta tačka na putu normalizacija odnosa Beograda i Prištine i da bez nje nema razgovora o drugim pitanjima.

Kako prenosi Srbija danas Anđelković je za Tanjug rekao da prvo treba da se formira Zajednica srpskih opština, pa tek onda da se razgovara o mapi puta koja treba da se bavi sprovođenjem sporazuma.

Dodao je da je suština da se Beograd i Priština saglase oko nekih praktičnih pitanja koja pomažu ljudima da žive bolje poput statusa Srpske pravoslavne crkve, kako se ne bi ponovo dogodilo da patrijarh ne može da uđe na prostor Kosova i Metohije.

"Ima na desetine pitanja koja su praktična i pomažu ljudima da bolje žive, kao što je sloboda kretanja, mogućnost korišćenja tablica bez obzira da li su registrovana na Kosovu ili centralnoj Srbiji, da su sve diplome validne bez obzira gde je završen fakultet", rekao je Anđelković.

Na pitanje koliko je realno da na mapi puta za implementaciju evropskog predloga bude tačka da Kosovo neće težiti članstvu u UN bez eksplicitne saglasnosti svih pet članica Saveta bezbednosti, Anđelković navodi da je suština da se Srbija neće saglasiti sa prijemom tzv. Kosova u UN.

"Ne znam šta će Aljbin Kurti da uradi, to je kod njega relativna stvar, ali ne mislim da od njega zavisi šta će da učini već od onih koji pokušavaju ili koji su oteli Kosovo, ne mislim samo bombardovanjem već ukupnom politikom koja se u poslednjih 20 i više godina dešava na tom prostoru", rekao je Anđelković.