Antić: Ko je Budžovi? Svako može da tvrdi da pripada "dardano-vanzemaljskim" korenima

Čedomir Antić
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Istoričar Čedomir Antić za Kosovo onlajn je, povodom objave Jusufa Budžovija da Kosovo mora da redefiniše spomenik na Gazimestanu "u skladu sa istorijskom istinom, van srpske hegemonističke ikonografije", izjavio da ne postoji ozbiljan i školovan istoričar, pa ni iz albanske nacionalne zajednice, koji može da kaže da su tvrdnje Budžovija utemeljene.

Antić kaže da tvrdnje Budžovija nemaju naučno utemeljenje, i da bi na način na koji on izvodi svoje tvrdnje, svako mogao da tvrdi da pripada "albano-dardano-tračko-vanzemaljskim korenima".

"Reč je o amateru, bivšem novinaru i piscu koji je, po mom mišljenju, u karijeri nizao neuspehe. Pre 11 godina imao sam prilike da sa njim razgovaram i postavlja se pitanje dubine njegovog znanja i literature na koju se poziva. Ko je Budžovi? Da li je on naučni radnik ili nacionalni radnik koji pokušava da potvrdi državnost secesionističkog Kosova? Budžovi može da govori samo na krilima konzervativnog albanskog nacionalizma, tu nema reči o nauci. Ne postoji ozbiljan školovan istoričar, ni iz albanske nacionalne zajednice, koji može da kaže da su tvrdnje Budžovija utemeljene. Na taj način, svako ko je dobio doktorat na ilegalnom Univerzitetu i prenosi pesme koje je slušao od svog dede pre 30 godine, može sebe da proglasi istoričarom", rekao je Antić.

Antić je postavio pitanje da li u albanskoj naučnoj zajednici postoji neko ko će se ograditi od Budžovijevih tvrdnji.

"Ima li među albanskim autorima neko za koga bi albanski naučnici rekli da piše nenaučno i netačno? Postoje li albanski pseudoistoričari, kakav je bio Jovan I. Deretić, Olga Lukovčić? Svako može da tvrdi da pripada albano-dardano-tračko-vanzemaljskim korenima", istakao je Antić.

Lii
25. Jun 2021.
Bravo budjovi
Driton G
25. Jun 2021.
Za ovakvim nacional-socialist istoricarima puput Čedomir Antića moram podsetiti sledece:
Sto Kadare rece, Srbi veruju da upoznavanje sa svetom pocinje i zavrsava se sa njima i zatvore oci da ne vide da se pominju Albanci pod imenom Albanci i jedan od njihovih gradova, Albanopolis. u drugom veku u Ptolomejevim spisima.

Još je manje svestan je ovaj seoski pametnjakovic da su najveći svetski naučni autoriteti govorili o autohtonosti i ilirskom poreklu Albanaca. Između ostalih, naveo bih Nemce Gotfrida Lajbnica (1705), Johanna Thunmanna (1774), Rittera fon Ksilandera (1835), Franca Boppa (1850), Jakoba Fallmeraiera (1857), J. fon Hana (1870), Pola Krecnera (1896) ), Norbert Jokl (dvadeseti vek), Makimilian Lambertz (dvadeseti vek) itd., Da nastave sa Englezima Villiamom Leakom i Stevartom Mannom, Danskim Holgerom Pedersenom, Italijanom Angelom Masciem, Austrijancima G. Maier, H. Olbergom i R Šolta, Francuz A. Ducellier i mnogi drugi, da dođu do Hrvata Milana Sufflaia (Šuflaja) i Radoslava Katičića i Jugoslovena Aleksandra Stipčevića.

Prema tome, to NE DIRAJ!
grk
25. Jun 2021.
Budzovi istoricar ha ha ha moze samo koze da cuva na Orokletije nista vise.
Nema on veze sa istorijom on je Albanski nacionalista nista vise.Kosovo nema istoricare sve su to nepismeni i nesposibni ljudi
gogi
25. Jun 2021.
Ziveo Gazimestan 1389 god.Srpski simbol skobode.