Arifi: Idemo na konsultacije sa Osmani, Kurti oštetio "preševsku dolinu"

Šćiprim Arifi
Izvor: Gazeta Express

Gradonačelnik Preševa Šćiprim Arifi rekao je uoči sastanka sa predsednicom kosova Vjosom Osmani da nije u dobrim odnosima sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, za koga kaže da je "naneo štetu preševskoj dolini", prenosi Gazeta ekspres.

Arifi je u aprilu odbio da ode na sastanak sa premijerom Aljbinom Kurtijem, uz obrazloženje da šef kosovske vlade pokušava da se umeša u političke procese u Preševu favorizujući svoju rivalku Arditu Sinan.

"Sama činjenica da je Kurti izazvao ekstremne podele u poslednjih pet, šest meseci u 'preševskoj dolini' i da je to uradio za jednu konkretnu osobu, Arditu Sinan, normalno da više ne možemo da imamo odnose sa njim na konstruktivnom nivou, jer on ima oštetio 'preševsku dolinu', dok je Vjosa Osmani dijametralno drugačija, u najmanju ruku, ona nije pravio nikakvu podelu u Preševskoj dolini i nije stala ni na jednu ni na drugu stranu u Preševskoj dolini. To je pozicija koju pozdravljamo i vidimo je kao konstruktivnu, a sada šta donosi budućnost posle konsultacija sa njim, videćemo", rekao je on.

Arifi kaže da postoji razlika između premijera Aljbina Kurtija i predsednice Vjose Osmanija i njihovih poziva za sastanke sa predstavnicima Preševa, Medveđe i Bujanovca. 

"Postoji razlika jer su Aljbin Kurti, Ljiburn Aljiju, kada su me pozvali na sastanak, hteli da se mešaju u demokratske procese u Preševskoj dolini, da podele politički spektar, dok nas predsednica Osmani poziva na konsultacije. Iz tog razloga sam pre pet meseci sam tražio da se sastanemo sa kosovskom predsednicom, kada nas ona pozove, i da ćemo doći. Ovo je izrazita razlika. Dakle, Kurti u dolini je želeo da napravi podele. Osmani nas zove radi konsultacije. Ovo je razlika", kaže Arifi.

Arifi je rekao da ne očekuje velika iznenađena od sastanka sa Vjosovom Osmani. 

"Shvatio sam da poziv znači da predsednica želi da se konsultuje sa nama u vezi sa dijalogom i mi ćemo joj, kao i ranije, i ovoga puta, jasno izneti svoje stavove", rekao je Arifi.

Politički predstavnici Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca, sastali su se danas u 13 sati sa Vjosom Osmani.