Kurti sa predstavnicima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe, Šćiprim Arifi nije došao

Kurti i predstavnici Albanaca sa juga Srbije
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski premijer Aljbin Kurti razgovarao je danas sa predstavnicima Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca o nedavno održanim izborima u Srbiji, na kojima su učestvovale dve liste iz ove tri opštine – "Koalicija ujedinjenih Albanaca" i "Albanska demokratska alternativa", prenosi Ekonomija onlajn. Kurtijevom pozivu nije se odazvao doskorašnji predsednik opštine Preševo Šćiprim Arifi.

Kurti je na sastanku rekao da je pasivizacijom više od 6.000 adresa učinjena velika nepravda Albancima i dodao tvrdnju da je to "tiho etničko čišćenje" koje ima velike posledice.

"Ovi izbori nisu bili ni slobodni ni demokratski. Nedostatak jedinstva i koordinacije albanskih političkih subjekata na jednom frontu bio je još jedan štetan faktor za izborne rezultate. Generalno stanje Albanaca u ovim opštinama, uz diskriminatorsku i opresivnu politiku Srbije, zahteva zajedničko zalaganje i povećanu budnost, odlučnost i očuvanje političkog jedinstva albanskih entiteta u Preševu, Medveđi i Bujanovcu", rekao je on.

Kurti je dodao da situaciju ne treba dodatno pogoršavati međusobnim sukobima, aludirajući na smenu gradonačelnice opštine Preševo Ardite Sinani.

Na sastanku su bili prisutni i minister zaštite životne sredine, prostornog planiranjai infrastructure Ljiburn Aljiu, a Albance sa juga Srbije predstavljali su Ardita Sinani, gradonačelnik Biujanovca Nagip Arifi, predsednik Partije demokratske akcije Šaip Kanberi, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa, predsednik Albanske demiokratske partije i zamenik gradonačelnika Preševa Ragmi Mustafa.

Prisutni su bili i predsednik Albanske demokratske unije Naser Aziri, predsednik Pokreta za demokratski napredak Šćiprim Musljiu, predsednik Albanske demokratske alternative Armend Aljiu, odbornik u opštini Medveđa Fehmi Beha i član Saveta za međunacionalne odnose u opštini Medveđa Arben Ferati.

Iako je bio pozvan, na sastanku nisu bili predsednik Alternative za promene Šćiprim Arifi i predsednik opštine Preševo, ujedno i predsednik Pokreta za reforme Sami Saljihu.