Arsić: Ustav Kosova predviđa da Skupština donese zakon o valuti, on nije donet

Vasilije Arsić
Izvor: Kosovo Online

Advokat Vasilije Arsić koji je prošle nedelje sa kolegama podneo zahtev Ustavnom sudu Kosova za ocenu ustavnosti člana 35 Uredbe Centralne banke Kosova kojom se iz platnog prometa izbacuje dinar, kaže da Ustav Kosova predviđa da Skupština donese zakon o valuti, ali da taj zakon nije donet, dok je, ističe, svojevremeno Uredba Unmika definisala upotrebu dinara u platnom prometu Kosova i taj akt je još na snazi.

„Uredba Centralne banke Kosova je protivzakonita zbog činjence da CBK nema ovlašćenja da donosi akte kojima se uređuje platni promet na Kosovu. Po Ustavu Kosova Skupština treba da donese zakon o valuti. Taj zakon još nije donet, a CBK je sama sebi dala mandat da donosi akte koji su nezakoniti i protivustavni jer je prekršen Ustav kojim je jasno definisano da će Skupština zakonom urediti valutu na Kosovu“, kaže Arsić za Kosovo onlajn.


On očekuje da će Ustavni sud pravno oceniti zahtev koji je podneo u ime advokatskog tima i podseća da je zahtev podneo i u lično ime.

„Podneo sam zahtev i kao Vasilije Arsić jer sam oštećen i ugrožen uredbom CBK, pošto kao pripadnik srpske zajednice ostvarujem primanja u dinarima, a ovim mi je uskraćeno pravo primanja penzije, a tu su i druga prava - na imovinu i dostojanstvo. Uredbom se krši i pravo na život, jer je mnogim ljudima otežan život pošto ne mogu da ostvare svoje dnevne potrebe, ne mogu da kupe hranu, lekove, odnosno, da ostvare egzistencijalne potrebe. 100.000 Srba koji žive na Kosovu imaju primanja iz centralne Srbije i mnogo toga im je ugroženo ovom Uredbom CBK, dok je Uredba Unmika koja je definisala upotrebu dinara u platnom prometu Kosova još na snazi. Dinar kao valuta nije nezakonit na Kosovu“, kaže Arsić.