Bajden će u UN tražiti proširenje Saveta bezbednosti

savet bezbednosti
Izvor: www.novosti.rs

Američki predsednik Džozef Bajden će u svom govoru na 78. zasedanju Generalne skupštine UN potvrditi želju Vašingtona za proširenjem Saveta bezbednosti, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi, prenosi RTV.

"Vreme je da pogledamo arhitekturu Saveta bezbednosti. Mislimo da ona mora da bude inkluzivnija i sveobuhvatnija", rekao je Kirbi u intervjuu za Dejli telegraf.

Kirbi je napomenuo da će Bajden ove nedelje u svom govoru podržati proširenje Saveta bezbednosti UN.

Trenutno Savet bezbednosti UN ima pet stalnih članica: Rusiju, Veliku Britaniju, Kinu, SAD i Francusku. Svaka od ovih zemalja ima pravo veta. Deset članica Saveta, izabranih po geografskoj osnovi, imaju status nestalnih članova.

Predstavnici američke administracije su više puta govorili o potrebi reforme Saveta bezbednosti UN. Konkretno, Bajden je tokom svog govora prošle godine na 77. zasedanju Generalne skupštine UN rekao da Vašington podržao povećanje broja stalnih i nestalnih predstavnika u Savetu bezbednosti UN, uključujući i na račun zemalja Afrike i Latinske Amerike.

SAD podržavaju davanje Indiji statusa stalne članice u Savetu bezbednosti UN.

Pored toga, prema pisanju Dejli telegrafa, SAD bi želele da vide i Nemačku i Japan u reformisanom Savetu bezbednosti.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je izjavio da Rusija posebno ističe Indiju i Brazil kao dostojne kandidate za stalno članstvo u Savetu bezbednosti UN uz obavezno prisustvo neke od afričkih država, preneo je TASS.