Balje: Kosovo je pokazalo zrelost da prihvati istinu o genocidu u Srebrenici

Duda Balje
Izvor: Reporteri

Predsednica Komisije za ljudska prava u kosovskom parlamentu Duda Balje izjavila je da je Rezolucijom o osudi genocida u Srebrenici Kosovo pokazalo da javno prihvata da se u Srebrenici dogodio genocid.

"Za mene kao Bošnjakinju sa Kosova ovo je posebno važan momenat, u kojem smo mi kao država pokazali spremnost i zrelost da prihvatimo istinu, s obzirom da su se na Kosovu dešavale slične stvari", rekla je Balje za "Dnevni avaz".

Skupština Kosova danas je izglasala Rezoluciju o genocidu počinjenom u Srebrenici.

Uoči 26. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici, poslanici Skupštine Kosova su na predlog bošnjačke zajednice koja živi na Kosovu, glasali o predlogu rezolucije.

Rezolucija podrazumeva zabranu negiranja genocida u Srebrenici i predstavlja čin solidarnosti s patnjama Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine.

Rezolucija je usvojena s 89 glasova za. Predstavnici srpske liste su napustili sednicu pre glasanja.

Roni
07. Jul 2021.
Svi vi nasi prestavnici Bosnjaka radite po naligu i direktivi Albina i Vjose Osmani.To je sve politicki pritisak na Srbiju smisljeno od Zapadnih centri moci.U redu je osuda pocinjen je zlocin nad Bosnjacima.Ali takodhe trebate priznati svi vi nadi prestavnici nikad niste do danas a godinama ste u skupstini podigli glas i osudili niti ste i trazili odgovornost da se otkriju i osude lica koja su ubila preko 120 Bosnjaka na Kosovu posle 99 god.Vi to dobro znate ali cutite jer radite i stite samo interese vecinske zajednice koje su na vlasti.Svojim lazima opstajete godinama na vlasti.Zalosno.