Baraliju: Prihvatanjem nacrta statuta ZSO Kosovo bi prekršilo svoju državnost

Mazljum Baraliju
Izvor: Ekonomia Online

Profesor prava Mazljum Baraliju smatra da ako Kosovo prihvati nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je predložio međunarodni faktor krši svoju "državnost" i postojanje, kao i da Kosovo ne treba da bude uslovljeno osnivanjem Zajednice za članstvo u Savetu Evrope, prenosi Koha.

"Novi zahtevi su neprikladni, nerazumni i neprihvatljivi. Savet Evrope je važna institucija za ljudska prava i demokratiju, ali Evropski savet i Kosovo u poređenju sa njegovim strateškim, egzistencijalnim interesima su nešto drugo. Zajednica na način koji predlažu evropska i američka gospoda nije samo neprihvatljiva, ne samo nepravedna, ne samo karikatura sistema druge Srbije na Kosovu, time se ne može i ne sme ni na koji način uslovljavati i to ne treba prihvatiti", istakao je.

Kako kaže, Kosovo je više puta gubilo, a ako i ovoga puta bude uslovljeno Zajednicom, Kosovo ugrožava svoju državnost, funkcionalnost i egzistenciju.

Govoreći o glasanju o opozivu gradonačelnika u četiri opštine na severu, Baraliju kaže da su zvanični Beograd i Srpska lista bili uvereni da neće uspeti te da je to razlog zašto su bojkotovali glasanje.

"U ovoj fazi to nije realizovano, ima mnogo faktora, ali je glavni to što Beograd i Srpska lista nisu procenili da će uspeti, oslabio im je i ugled, ali je bilo i mnogo okolnosti, prvo sređivanja izbornih lista, zatim uvođenje naprednijeg modela nadzora procesa glasanja putem kamera", rekao je. 

Albanski političar Šćiprim Pula rekao je da bi albanski narod "trebalo da podigne uzbunu da su ugroženi od "Novorusije". 

Istakao je da taj projekat podržava Srbija, koja pokušava da ga realizuje u regionu. 

Kako je naveo, Evropska unija treba da ceni Kosovo zbog koraka koje je preduzelo i to, kako ocenjuje, prevazilazeći mogućnosti.

Sada je vreme, kaže, da Boreljova kancelarija hitno zatraži ukidanje mera protiv Kosova.

Analitičar Agim Sopi rekao je da treba očekivati promenu posrednika EU kako bi se dijalog nastavio. 

Istakao je da bi Kosovo trebalo da izradi nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, uz ocenu da je "misija posrednika i igra povuci i ne cepaj završena". 

Sopi je dodao da sve dok Srbija insistira samo na članu o Zajednici u sporazumu i ne uzima u obzir ostale članove,  "sporazum mrtav".