Krasnići: Vlada mora da osnuje ZSO i utvrdi ostavke gradonačelnika, nema rešenja za sever na silu

Miljazim Krasnići
Izvor: Lajmi

Univerzitetski profesor Miljazim Krasnići ocenio je da će nakon neuspelog referenduma za smenu gradonačelnika u četiri severne opštine na Kosovo biti izvršen dodatni međunarodni pritisak za osnivanje Zajednice srpskih opština, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica će formiranje ZSO videti kao jedini način da se Srbi ponovo integrišu u kosovske institucije. Referendum je bio greška, jer se, prema njegovim rečima, znalo da će Srbija imati uticaja na ovaj proces. 

"Mislim da je prva greška bila održavanje referenduma na severu bez obezbeđenja učešća Srba, jer su predsednici opština izabrani na nelegitiman način, ljudi sa dva-tri procenta glasova i niko pri zdravoj pameti ne može da opravda da u demokratskoj državi postoje predsednici koji su birani sa tri ili dva odsto glasova. S druge strane, takođe je bila greška inaugurisati ih uz toliku pompu. Treća greška bila je i organizacija administrativne uredbe za ovu vrstu referenduma, jer je već poznato da Srbija mora da igra svoju igru. To znači da će napraviti takvu organizaciju koja će samo predstavljati Kosovo kao državu u kojoj kosovska vlada zapravo nema kontrolu nad severom, što je, nažalost, juče legitimisano", rekao je on 

Ocenio je da je referendum proizvod nesmotrenosti vlasti. 

"Sa nepodnošljivom lakoćom pristupaju problemu severa, koji je mnogo složeniji i mnogo kompleksiniji. A sada smo u situaciji da verovatno iza ovoga stoji činjenica da vlast tamo nema nikakvu političku moć. Međunarodni pritisak će se još više povećati za osnivanje Asocijacije kao jedinog načina da se Srbi reintegrišu u institucije", rekao je on. 

Krasnići je rekao da je procesom glasanja dokazao da vlada nema kontrolu nad severom. 

"Ove Vladine igre sa propagandom su za nas koji se ne razumemo u politiku i ne razumemo stvarnost. Istina je da na severu ne postoji rešenje na silu, može postojati samo političko rešenje koje se mora postići političkim procesom o kome pregovaraju i posreduju EU i SAD. Dakle, priča da mi navodno kontrolišemo sever videla se da nije tačna u nedelju, na referendumu. Na primer, Vlada Kosova nije uspela da otvori čak ni biračka mesta u školama koje ta ista vlada finansira. Verujem da smo sada u situaciji da će međunarodni pritisak još više porasti na Vladu Kosova da formira Asocijaciju, jer kažem da više ne postoji nikakav politički instrument za reintegraciju Srba. Svaka akcija policije, od sada, uvek, ali odvojeno, biće štetna po imidž Kosova jer bi se to smatralo vidom diskriminacije Srba", rekao je on. 

Krasnići je rekao da će Vlada Kosova hitno morati da pošalje nacrt ZSO Ustavnom sudu i potom utvrditi ostavke predsednika na severu, a samim tim, prema njegovim rečima, osnuje ZSO, organizuje izbore i finalizuje osnovni sporazum. 

"Time bi se došlo do integracije Srba i eliminisala bi se opasnost od eskalacije na severu", rekao je on.