Baraljiu: CIK je trebalo da poništi glasove Ujedinjene zajednice i Romske inicijative

Mazlum Baraljiu
Izvor: Kosovo Online

Stručnjak za ustavna pitanja Mazljum Baraljiu, komentarišući odluku Izbornog panela za žalbe i predstavke, koji je odlučio da poništi glasove koje su Ujedinjena zajednica i Romska inicijativa dobili u opštinama sa srpskom većinom, istakao je da je takvu odluku trebalo da donese Centralna izborna komisija, a ne da prebacuje odgovornost na Izborni panel.

"Kandidate političkih subjekata koji su dobili najviše glasova unutar svojih zajednica treba uzeti u obzir i potvrditi ih kao poslanike, a ne one koji su manipulacijama dobili glasove u sredinama gde ima simboličan ili nijedan pripadanik njihove zajednice", ocenio je Baraljiu.

Politički predstavnici Bošnjaka i Roma su se žalili Izbornom panelu na konačne rezultate izbora 14. februara, jer veruju da su Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić i Romska inicijativa ušli u Skupštinu Kosova zahvaljujući glasovima Srba. Nezadovoljne strane su se u međuvremenu žalile Vrhovnom sudu Kosova na odluku Izbornog panela da im poništi glasove.

Baraljiu u izjavi za Kosovo Onlajn kaže da je neizvesno kakvu će odluku sada doneti Vrhovni sud, ali napominje da je Centralna izborna komisija trebalo da reaguje na samom početku kada su primećene neregularnosti.

"Ne može se zasigurno reći kakva će biti odluka Vrhovnog suda, ali bi trebalo da dobro razmotre ono što je urađeno. Ova dva slučaja u manjinskim zajednicama očigledna su manipulacija određenih krugova, političkih partija i centara moći i na Kosovu i van njega. Ovu odluku trebalo je da donese Centralna izborna komisija, jer oni imaju zakonsko pravo da ponište glasove ukoliko se uoči njihova nezakonitost. Oni su prebacili odgovornost na druge institucije, zato Vrhovni sud treba da anulira sve ono što nije stečeno zakonskim putem i da uzme u obzir predstavnike manjinskih zajednica koji su dobili najviše glasova, ta odluka treba da bude donešena u duhu Ustava Kosova na osnovu člana 64. i člana 111. Zakona o izborima", kaže Baraljiu.

On podseća da je prema Ustavu Kosova, za manjinske zajednice rezervisano 20 poslaničkih mesta, deset za srpsku zajednicu i još deset za ostale zajednice koje žive na Kosovu. Baraljiu kaže da se ova ustavna obaveza mora poštovati uprkos nastojanjima pojedinaca da naruše ta načela.

"Ono što je urađeno, ne samo da je neprirodno nego je i neustavno. U članu 64.  stoji da manjinske zajednice treba da zastupaju predstavnici njihovih zajednica, a sada na osnovu javnih argumenata imamo da se glasalo za predstavnike političkih subjekata iz drugih zajednica i očigledno je da se radi o manipulaciji, kojom su povređena zakonski propisi i načela. U ovom slučaju se ti glasovi ne smeju prihvatiti", ističe Baraljiu.

On smatra da je napravljen opasan presedan koji se ne sme dozvoliti i koji može da ugrozi srž deomokratije na Kosovu.

"Mogle bi i ostale albanske partije da se tako ponašaju, kao što je Srpska lista ugrozila sistem zastupanja, očigledno je bila njihova namera da povećaju broj ‘svojih’ poslanika i to nepopravljivo ugrožava budućnost demokratije na Kosovu, pogotovo protiv pravičnog zastupanja manjisnkih zajednica. Vrhovni sud bi trebalo da usaglasi svoju odluku sa Izbornim panelom, da jedinstvenim, istim aršinom poništi sve neregularnosti", zaključuje Baraljiu.

Ja
09. Mart 2021.
To je ljudsko pravo sto pripada , vi ste navikli da svakoga ponistite kao i sva ljudska prava to se nece vise dozvoliti to je pravo naroda za svoja prava na pravdi i slobodi !!!!!!!
Miodrag iz Peći
09. Mart 2021.
Glasčki listovi su bez imena i prezimena. I Samopredeljenje je glasalo za Rašića i Radu Trajković. U BiH federaciju Bošnjaci glasaju za Komšića i niko to ne spori. Važno je da su izglasani Bošnjaci ili Romi ili Goranci. Obe bošnjačke opozicionarke su iz mešovitih brakova i same udate za Albance pa im niko nije sporio dosadašnje mandate. Zašto bilo kome braniti da glasa za manjinske zajednice, važno je da je kandidat Bošnjak, Goranac ili Rom i da su partije autentične bošnjačke, romske i goranske.
Sin
09. Mart 2021.
Pa da na svaki glasacki listic upisete i generalije glasaca 😂