Baraljiu: O ZSO ne treba da razgovaraju Beograd i Priština, Ustavni sud utvrdio kršenje zakona

Zajednica srpskih opština
Izvor: Radio Kontakt Plus

O sporazumu o Zajednici srpskih opština (ZSO) ne bi trebalo da razgovaraju vlasti Prištine i zvaničnog Beograda, jer je u tom sporazumu Ustavni sud Kosova utvrdio kršenja zakona, izjavio je profesor Ustavnog prava Mazlum Baraljiu.

Baraljiu je za Radio Slobodna Evropa istakao da je diskusija u okviru Briselskog dijaloga o pitanju ZSO štetna za Kosovo koliko i ideja o razmeni teritorija, samo u drugom obliku.

Kosovo i Srbija su započeli razgovore o ZSO u Briselu 7. septembra 2013,  u okviru političkog dijaloga uz posredovanje Evropske unije.

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je u četvrtak tokom rasprave u Odboru za spoljne poslove u Evropskom parlamentu da će Kosovo poštovati Sporazum o ZSO.

"Pitanje ZSO uopšte ne bi trebalo pokretati, ne samo zato što je Ustavni sud utvrdio da je time povređeno 23 člana, već zato što je taj sporazum mrtav. Srbija je od tog sporazuma napravila nebrojene opstrukcije. Srbija je preduzela direktne akcije u podrivanju državnosti Kosova, posebno otpriznanjima, ali i aktiviranjem paralelnih struktura unutar Kosova", naveo je Baraljiu.

Formiranje ZSO predviđeno je prvim Briselskim sporazumom iz 2013. godine, postignutim u dijalogu između Kosova i Srbije. Ali, do sada se to nije dogodilo jer je 2015. godine Ustavni sud Kosova utvrdio da principi ZSO nisu u skladu sa Ustavom, već da mogu biti usklađeni sa zakonskim aktom Vlade Kosova, koji srpska strana odbila.

Miftaraj: ZSO ne može mimo Ustava Kosova

Direktor kosovskog Instituta za pravdu Ehat Miftaraj izjavio je da primena ZSO na Kosovu treba da se vrši samo na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova.

Miftaraj je za Radio Slobodna Evropa rekao da treba uzeti u obzir sve preporuke Ustavnog suda Kosova, u vreme izrade statuta ZSO.

"Kosovo se obavezalo da će formirati ZSO, ali se ona može formirati tako što ni premijer ni politički lideri, ne mogu dodati preko onoga što je utvrdio Ustavni sud Kosova. Odnosno, statut ZSO u trenutku kada će biti izrađen, treba da odražava sve preporuke ili da izbegava sve odredbe koje su u suprotnosti sa Ustavom, a koje je Ustavni sud već identifikovao", ocenio je Miftaraj.

Kosovski premijer je rekao u četvrtak da su u poslednjoj rundi razgovora sa Srbijom u Briselu otvorena dva glavna pitanja: pitanje ZSO i finansijska potraživanja Kosova i Srbije.

"Potpisali smo sporazum 2015. godine o ZSO i ne pokušavamo ni na koji način da pobegnemo od tog sporazuma, u potpunosti ćemo ga poštovati, ali dogovorili smo se da ćemo zajedno raditi na postizanju pravno obavezujućeg sporazuma sa Srbijom, koji uključuje ZSO i druga pitanja", naveo je Hoti.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani poručila je da je aktuelni premijer Hoti jedini javni zvaničnik na Kosovu, koji je do danas prihvatio da ponovo otvori temu ZSO i jedini javni zvaničnik koji je do danas osporavao odluku Ustavnog suda o ZSO.

"Mislim da je ovo najveći izazov za naš ustavni sistem koji je napravio premijer tokom poslednjih godina, jer je svaki premijer od 2015. godine nadalje rekao da ćemo poštovati odluku Ustavnog suda, stoga ne može da se sprovodi sporazum iz 2015 godine. Morate da birate između svog Ustava i sporazuma iz 2015. ili dokumenta, jer ga je sud smatrao posrednim dokumentom, a ne sporazumom", navela je Osmani.

Barajliu: ZSO uništava funkcionalnost Kosova

Prema rečima Baraljiua, sporazum stvara izvršna ovlašćenja za ZSO, koja, kako je naveo, uništavaju funkcionalnost Kosova.

"I ZSO je suprotno Ustavu Kosova, jer Ustav priznaje dva nivoa vlasti. Povezivanjem ZSO sa izvršnim ovlašćenjima stvara se srednja vlast koja uništava funkcionalnost i budućnost Kosova. I kao takav je neprihvatljiv u razgovorima, za stolom i uopšte", ocenio je Baraljiu.

Samoopredeljenje: ZSO se ne može primeniti

I zvaničnici Pokreta Samoopredeljenje, najveće opozicione stranke, rekli su da je ZSO na Kosovu nesprovodljiva.

Zvaničnik Samoopredeljenja Dželjalj Svečlja istakao je na konferenciji za štampu u subot da će ovaj politički entitet braniti odluku Ustavnog suda iz 2015. godine.

"Što se tiče pitanja ZSO, ona je sada ne samo neustavna već i nesprovodljiva. Svi stanovnici Kosova već znaju da je ovaj sporazum štetan za Kosovo i njegovu budućnost. Odluka je Ustavnog suda i veoma je dobro što je to odluka", rekao je Svečlja.

Odmah je usledila reakcija predsednika Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafe, koji je rekao da ove izjave zvaničnika Samoopredeljenja o ZSO nagoveštavaju da se slažu da ona bude formirana prema sporazumu postignutom u Briselu.

Kosovo i Srbija su 2015. postigli sporazum o principima za formiranje ZSO. U oktobru iste godine, ovaj sporazum poslala je na tumačenje Ustavnom sudu Kosova tadašnja predsednica Kosova Atifete Jahjaga.

Ustavni sud je u svojoj odluci donetoj u decembru 2015. godine rekao da Sporazum o ZSO u svoje 23 tačke nije u skladu sa Ustavom Kosova.

Sud je zaključio da će biti formirana ZSO, kako je predviđeno prvim Briselskim sporazumom (2013), koji je ratifikovala Skupština Kosova i proglasio predsednik Kosova (tada Atifete Jahjaga), dok Sporazum o principima (za osnivanje zajednice, postignut 2015. godine) nije u potpunosti u skladu sa duhom Ustava Kosova.

Ustavni sud je zaključio da pravni akt Vlade Kosova i statut koji sprovodi principe, da bi bili u skladu sa duhom Ustava, moraju da ispunjavaju ustavne standarde.

Rados
14. Septembar 2020.
Svi ste neki analisti ali pojma nemate nijedan. ZSO se mora sprovesti jer je to medjunarodni sporazum iz Brisela koju su prihvateli i potpidali vasi lideri sa Srpskim liderima 2013god.Srbija jestalno pozivala i vas i medjunarodnu zajednicu ali svi su odbijali.Sada je doslo vrem da Kosovo isouni svoju jedinu obavezu koju je imalo iz sporazuma a nije je ispunilo i to sa svim izvrsnim ovlascenlima.Pitajte vase lidere Tacija i Mustafu oni ce sve da vam objasne sta su potpisali jer vi izgleda neznate nista ili se pravite ludi.A sto se tice Ustavnog suda on se ne pita nista on je dao samo svoje savetodavno misljenje.Jer medjunarodni sporazum ne poznaje i ne priznaje Ustavni sud.Tako i Ustavni sud bi bio protiv Dejtonskog sporazuma koji je dozvolio formiranje Republike Srpske ali nemoze.