Baša zbunjen: Da li dinar treba da bude deo dijaloga u Briselu

Dimalj Baša
Izvor: Gazeta Express

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje Dimalj Baša izjavio je večeras da dinar ne bi trebalo da bude tema dijaloga između Beograda i Prištine, iako je sinoć na Fejsbuku izneo potpuno suprotan stav.

"Dinar nije valuta Kosova, to znaju i Lajčak i Borelj, tako da to nije tema kojom se Kosovo bavi. Paradoksalno je da EU zove da razgovaramo o dinaru kada sama EU ima evro kao valutu", rekao je Baša večeras za RTK Live.

Smatra da dinar nije tema dijaloga jer je predviđeno da dijalogom Kosovo normalizuje odnose sa Srbijom, a ne da se bavi unutrašnjim pitanjima Srbije.

Građani, kaže, imaju pravo da sve valute drže na svojim bankovnim računima, ali transakcije i kupovine moraju da se vrše samo u evrima.

Baša ocenjuje odnosi Kosova i SAD nisu poljuljani bez obzira na upozorenja američkih zvaničnika nakon odluke o zabrani dinara.

"To su nesuglasice, kao i nesuglasice u porodici, normalno je da se ponekad ljutiš na nekoga iako ga  voliš, ali sutradan ne možeš da ga voliš manje", poručio je Baša.

Međutim, on je sinoć na svom Fejsbuku naveo da pitanje dinara treba da bude deo dijaloga u Briselu, kako bi Evropska unija pokušala da ubedi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "prilagodi evro kao valutu u Srbiji". 

"Slažem se da dinar treba da bude deo dijaloga u Briselu, gde EU započinje dijalog i pokušava da ubedi Vučića da prilagodi evro kao valutu u svojoj zemlji", napisao je Baša.