Bećirović: Sporazum Srbije i Kosova mora da sadrži članstvo u EU, inače ga neće ni biti

Skener info
Izvor: Skener info

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Zijad Bećirović smatra da bi pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine trebalo, ustvari, da bude sporazum o njihovom ulasku u EU, a da ukoliko toga nema, neće biti ni sporazuma, prenosi Skener info.

Bećirović se osvrnuo na novu vladu i predsednicu Kosova, i njihov odnos prema dijalogu sa Beogradom.

"Promena vlasti u Prištini je novi momenat. Još uvijek Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti nisu započeli dijalog, pa ćemo da vidimo kako će to izgledati. Pravno obavezujući sporazum između Beograda i Prištine morao bi, ustvari, biti sporazum o njihovom ulasku u EU, a ukoliko toga nema, neće biti ni potpisa takvog sporazuma", rekao je Bećirović. 

Promenu vlasti na Kosovu, Bećirović posmatra u širem, regionalnom kontekstu.

"Građanski protesti mogu biti snažan podsticaj za političke promene. Talas promena iz Severne Makedonije došao je u Crnu Goru, na Kosovo, sada u Bugarsku, a krajem aprila dolazi i u Albaniju", dodaje Bećirović.

Miodrag iz Peći
08. April 2021.
Ne može se uslovljavati EU a osim toga ne mogu u isto vreme ući i Srbija, koja je daleko odmakla u EU integracijsma i Kosovo koja nema viznu liberalizaciju i nije potpisala pretpristupni ugovor. Kosovo je mnogo dalje čak i od Albanije i Severne Mskedonije.
Kosovo neka postigne dogovor sa Srbijom a od izvršenja dogovorenog od strane Kosova Srbija će uslovljavati ulazak Kosova u EU. Kosovo može samo mini Šengenom da posredno polako ulazi u EU.