Bećirović: Vučićev poziv u UN da se poštuju pravo i principi imaće širok odjek u međunarodnoj zajednici

Zijad Bećirović
Izvor: Kosovo Online

Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Zijad Bećirović ocenio je za Kosovo onlajn da će govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, u kojem je akcenat bio na poštovanju prava i principa, imati širok odjek u međunarodnoj zajednici. 

"To je ipak obraćanje u GS UN, 193 zemlje članice i u dosadašnjem delu zasedanja to je bio najbolji govor, a po svemu sudeći tako će biti i do kraja zasedanja. To je govor koji će obeležiti ovogodišnje redovno zasedanje GS UN", rekao je Bećirović. 

Rekao je da je da je naglasak u govoru bio na poštovanju međunarodnog prava. 

"To predsednik Vučić vrlo često ističe, a i sam je vrhunski pravnik. Male zemlje pogotovo moraju da se pridržavaju međunarodnog prava, jer je to jedini mehanizam koji može da ih zaštiti. On na tome insistira, kao i na miru i stabilnosti. Često naglašava da će sve žrtvovati da se ne ugroze mir i stabilnost", kaže Bećirović. 

Ističe da je srpski predsednik poslao poruku i o potrebi regionalne saradnje, kao i EXPO, čiji domaćin će biti Srbija 2027. godine, što je, kako kaže, svetski događaj i velika razvojna šansa ne samo za Srbiju već za ceo region.

"Vučićev govor je bio zaista govor državnika i ima reperkusije u međunarodnoj zajednici. Kada govori šef neke države, to je obavezujuće, a pogotovo ako vas slušaju šefovi država ili vlada, ili ministri spoljnih poslova 193 zemlje. Pogotovo je to važno što je dijalog Beograda i Prištine zapravo započet u UN. Ali prethodna vlast pod vođstvom Borisa Tadića i Vuka Jeremića je taj dijalog prebacili sa nivoa UN, gde Srbija uvek ima dvotrećinsku podršku, na jednu regionalnu integraciju kao što je EU", navodi.

Dodaje da EU nije u osnovi subjekt međunarodnog prava. 

"Ona nije ta koja može rešavati ovakve probleme, niti može uspešno okončati dijalog između Beograda i Prištine. To se pokazalo. Sada imamo situaciju da je Kosovo zamrznuti konflikt, a mogu slobodno reći i da je dijalog Beograda i Prištine eutanaziran. U ovakvom formatu i obliku on više ne može da se vodi ili je besmisleno ga voditi posle deset godina bez ikakvih rezultata. Govori se o postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa, a mi svakodnevno imamo denormalizaciju, novo nenormalno stanje", ocenjuje Bećirović. 

Podseća da je pre deset godina situacija bila bolja, nego danas posle, posle decenije neuspešnih pregovora uz posredstvo EU. 

Dodao je da će sve što je izgovorio predsednik Srbije imati odjeka i naglasio da će posebno biti značajni bilateralni susreti koje je Vučić imao sa svetskim liderima na marginama Generalne skupštine, uključujući generalnog sekretara UN Antonia Gutereša. 

"To je zaista jedan veliki posao koji je urađen i vidim da ni predsednik Vučić ne skriva oduševljenje svime što je urađeno i naravno da će to imati i reperkusije i na samu EU, ne samo zbog vođenja dijaloga između Beograda i Prištine, nego i kada je reč o procesu proširenja. Postoji realna opasnost da ako proces proširenja ne bude sproveden u dogledno vreme da neke zemlje mogu promeniti geopolitičku orijentaciju", kaže Bećirović.