Begaj traži od Poljske da podrži članstvo Kosova u NATO

Begaj
Izvor: Reporteri

Albanski predsednik Bajram Begaj sastao se danas u Tirani sa poljskim predsednikom Andžejem Dudom i tom prilikom zatražio podršku Poljske za članstvo Kosova u NATO, prenosi Ekonomija onlajn.

Tokom zajedničke konferencije za medije, Begaj je rekao da će predstojeći samit NATO-a u Viljnusu u Litvaniji biti dobra prilika da se podrži članstvo Kosova.

„Tražio sam podršku Poljske za članstvo Kosova u NATO, predstojeći samit u Viljnusu u julu ove godine dobra je prilika da se podrže aspiracije Kosova“, izjavio je Begaj.

On se osvrnuo i da izjavu nemačkog kancelara Olaf Šolc je na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta pre dva dana da je „sramotno što smo pre 20 godina otvorili perspektivu članstva Zapadnog Balkana, a danas to još nismo učinili“.

Begaj je danas naglasio da je izjava nemačkog kancelara veoma dobra vest jer je posle ruske agresije u Ukrajini pažnja Evropske unije usmerena na Zapadni Balkan.

Poljski predsednik Duda je rekao da je upoznat sa izjavom nemačkog kancelara, ali je istakao i potrebu da države ne ucenjuju zemlje koje teže članstvu u EU tako što će ih blokirati.

Dodao je i da se nada da će Albanija postati članica EU i da je ova poseta signal za oživljavanje albansko-poljskih odnosa.

Ovo je prvi put nakon 20 godina da je jedan poljski predsednik posetio je Albaniju.