Duda: Jedan od prioriteta za Poljsku proširenje EU na Zapadni Balkan

Andžej Duda
Izvor: facebook

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je, povodom 19. godišnjice ulaska Poljske u Evropsku uniju, da je za Poljsku jedan od četiri prioriteta to da izdejstvuje proširenje Unije na Zapadni Balkan i Ukrajinu, prenosi N1.

"Zagovornici smo politike otvorenih vrata. Zato gledam zemlje Zapadnog Balkana. Želim da naglasim, to su zemlje, to su narodi, to su društva koja godinama čekaju na to da postanu deo evropske zajednice. Treba to konačno ostvariti,“ kazao je poljski predsednik u Varšavi, u posebnom obraćanju medijima povodom godišnjice.

Duda je, u zajedničkom obraćanju sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim, rekao da upravo Poljska dobro zna kako je to čekati godinama da se uđe u slobodni zapadni svet.

„Zato smatram da ne drugi, već mi, Poljska, moramo oštro i glasno da govorimo – treba ih primiti u Evropsku uniju, treba primiti zemlje Zapadnog Balkana. A danas istorijski zahtev, apsolutni zahtev trenutka jeste i prijem Ukrajine u EU i Moldavije“, kazao je Duda.

Poljski predsednik je to da zemlje Zapadnog Balkana, Ukrajina i Moldavija dobiju punopravno članstvo, naveo kao drugi od četiri glavna prioriteta polugodišnjeg predsedavanja Poljske EU od početka 2025. godine.