Bisljimi: Samoopredeljenje ne veruje Ustavnom sudu u slučaju poslanika Arifija

Besnik Bisljimi
Izvor: Zeri

Zamenik predsednika Pokreta Samoopredeljenje Besnik Bisljimi izneo je sumnju u moguću odluku Ustavnog suda, u vezi sa glasanjem poslanika Etema Arifija prilikom izbora sadašnje Vlade Kosova, prenosi Ljajmi.

Bisljimi je, iako je ostalo manje od dve sedmice do javne rasprave Ustavnog suda o tom slučaju, uveren da je kosovski premijer Avdulah Hoti izglasan neustavno. Prema njegovim rečima, prethodne presude Ustavnog suda Kosova pokazale koliko je "nezavisno" to najviše pravno telo.

Drugi čovek stranke Aljbina Kurtija je u intervjuu za Kosovo pres govorio i o drugoj mogućnosti svrgavanja Hotijeve vlade, pitanju izbora novog predsednika, kao i organizaciji novih izbora.

"Ustavni sud preko spinova u medijima 'ne, oni nisu su doneli odluku' ili 'ne, uskoro će izaći sa odlukom' meri puls javnosti. To pokazuje da imaju alternative i na osnovu pulsa janovsti odlučuju koju odluku će odabrati. Samo, to nema nikakve veze sa pravdom", ocenio je Bisljimi.

Poručio je da je Samoopredeljenje osporilo glas poslanika Arifija, što znači da Hoti prilikom prebrojavanja glasova nije imao dovoljno glasova da se smatra izabranim premijerom.

"Zbog toga glasanje za premijera nije uspelo i mora da se ide na vanredne izbore. Nismo rekli da je bilo proceduralnih grešaka, pa da se vrate i da glasaju ponovo i postave drugog kandidata. Jedan glas nezakonit, to je neuspelo glasanje i nakon drugog neuspelog glasanja Kosovo ide na izbore. To je činjenica, a ne da sistem glasanja nije funkcionisao, pa da glasamo još jednom", istakao je Bisljimi.

Prema njegovim rečima, s obzirom da glas Arifija nije mogao da se računa, imali su samo 60 glasova, što znači da Hoti nikada nije bio premijer.

Zamenik predsednika Pokreta Samoopredeljenje je istakao da, kako bi srušili Hotijevu vladu, ne bi trebalo nikoga da ubeđuju i zbog toga ne treba da razgovaraju o zahtevu za nepoverenje čak ni sa DPK. 

"Zahtev ima samo jedan cilj, a to je svrgavanje beskorisne  vlade. Nema za cilj rešavanje problema pandemije, niti ima buduće vladajuće koalicije. Jedina funkcija je rušenje ove vlade. Ne treba nikoga da ubeđujemo da sruši vladu. DPK je čak i kritikuje više od nas, ali zašto bismo sedeli i pregovarali. Pregovori se onda pretvaraju u cenkanje, a zahtev za nepoverenje nema taj cilj", ukazao je Bisljimi.

Naglasio je da taj ko kaže da treba da se sedne i pregovara, ustvari kaže "hajde da se dogovorimo oko koristi koje donosi zahtev za nepoverenje vlade."

Bislimi je, što se tiče mogućnosti izbora novog predsednika, dodao da će strah od izbora naterati DSK-DPK-ABK-NISMA da do kraja pokušaju da pronađu rešenje bez provere volje naroda.

Govoreći o broju poslanika koje će političke stranke imati nakon novih izbora, ocenio je da u trenutnim okolnostima vladajuće koalicije, najmoćniju pregovaračku poziciju ima predsednik ABK Ramuš Haradinaj.

"Zajednički imenitelj svih ostalih stranaka je strah od izbora, oni misle da će do poslednjeg trenutka da pronađu rešenje koje izbegava izbore. Haradinaj ima najveću pregovaračku moć, u rukama ima manje više sve ostale lidere, jer će u slučaju izlaska na izbore imati mnogo manje štete od DPK i DSK. Haradinaju nije mnogo važno ako padne sa devet na šest ili sedam poslanika. Ali DSK bi pao sa 28 na 12-13 poslanika i to je politička  katastrofa", naglasio je Bisljimi.

Poručio je da, prema tome, Haradinaj ima svoj trenutak, jer s jedne strane ima ove stranke u rukama, a s druge strane ukoliko ne bi bio izabran za predsednika, to bi bilo destruktivno za ABK, jer on više nikome nije potreban.