Gazeta Ekspres: Moguće je da narednih dana Ustavni sud sruši Hotijevu vladu

Avdulah Hoti
Izvor: © Kosovo Online

Glasanje poslanika Etema Arifija iz redova manjina koji je osuđen, verovatno će biti kobno za vladu Avdulaha Hotija. Realne su šanse da će Ustavni sud anulirati izglasavanje Hotijeve vlade, saznaje večeras Gazeta Ekspres.

Kako se navodi, uskoro se očekuje da će Ustavni sud objaviti presudu u slučaju glasanja za Hotijevu vladu.

Prema izvorima Ekspresa, odluka Ustavnog suda daće za pravo Pokretu Samopredeljenje i srušiti vladu.

Reč je o žalbi Samoopredeljenja na glasanje poslanika Arifija, koji je glasao za formiranje Hotijeve vlade Hoti, iako ga je sud osudio.

Predstavnik Aškalija bio je 61. glas kojim je Hotiju omogućeno da postane premijer Kosova.

Sudija izveštač slučaja bio je Bekim Sejdiu, koji je, kako se navodi, iako na tu funkciju došao na predlog Demokratskog saveza Kosova, tokom svog boravka u Ustavnom sudu postao sudija blizak Samoopredeljenju.

U junu ove godine Samoopredeljenje je podnelo Ustavnom sudu zahtev za tumačenje "neustavnosti učešća i glasanja" poslanika Arifija na sednici na kojoj je izglasana Hotijeva vlada.

"Uz dokaze koji jasno pokazuju da je Etem Arifi osuđen pravosnažnom presudom zbog čega je kao rezultat izgubio mandat poslanika, danas su poslanici Pokreta Samoopredeljenje podneli Ustavnom sudu zahtev za utvrđivanje neustavnosti učešća i glasanja Arifija, čime se odluka Skupštine Kosova čini nevažećom i neustavnom", navedeno je tada u saopštenju Samoopredeljenja.

Poslanika Arifija je Apelacioni sud osudio na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri meseca zbog prevare sa subvencijama.

Međutim, čak i nakon toga, prisustvovao je sednici od 3. juna, kada je Kosovo dobilo novu vladu na čelu sa premijerom Hotijem.