Bisljimi: Srbija nije konstruktivna u dijalogu, francusko-nemački predlog je pokušao to da reši

Besnik Bisljimi
Izvor: Kosovo Online

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi izjavio je danas na konferenciji za medije da Kosovo nije odustalo od konačnog sporazuma, ali dodao i da Srbija nije konstruktivna.

Bisljimi je istakao da je francusko-nemački predlog zapravo pokušaj međunarodnog faktora da se prevaziđe nekonstruktivnost u dijalogu.

"Nemogućnost međunarodnog faktora da natera Srbiju da bude konstruktivna u dijalogu naterala je da se iznese francusko-nemački predlog. To je bio zahtev predlagača da se uvede međufaza, gde se Kosovu nudi defakto priznanje, ali dejure priznanje ostaje kasnije. Dakle, nije da smo odustali od konačnog dogovora“, rekao je Bisljimi.

Bisljimi je dodao da je kosovski premijer Aljbin Kurti još u februaru nudio potpisivanje Osnovnog sporazuma.

„Premijer Kurti je 27. februara u Briselu ponudio da potpiše osnovni sporazum i tamo je gospodin Vučić rekao da će ga potpisati zajedno sa dokumentom implementacionog aneksa o kojem će se pregovarati u Ohridu. Pojavio se prvi signal da je Vučićev pregovarački pristup imao lošu nameru. Potvrdio je prihvatanje dokumenta uz uverenje da će ga Kurti odbaciti i da će on izgledati konstruktivno”, naveo je Bisljimi.