Petković: Tirada laži Bisljimija, Priština jedino želi da otme imovinu Srba i da ih protera

Petar Petković
Izvor: Kosovo Online

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kazao je da je Besnik Bisljimi u susret novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, izgovorio niz najgrubljih neistina, što je inače njegov pregovarački stil i jedan od razloga zbog kojih proces normalizacije odnosa konstantno tapka u mestu ili nazaduje.

Petković ističe da Besljimi govori o želji Prištine da "integriše" Srbe na Kosovu, a zapravo jedino što žele jeste da otmu imovinu Srba i Srbije, a da, nakon što proteraju srpski narod, integrišu praznu i etnički očišćenu srpsku teritoriju.

"Tu nameru Priština i ne skriva, jer po direktnom nalogu Kurtija i Bisljimija, srpskom narodu se uskraćuju lekovi, osnovne životne namirnice, udžbenici... a od "prevelike ljubavi" Prištine, pucaju u srpsku decu i svakodnevno hapse nedužne Srbe", navodi Petković u saopštenju.

Petković navodi da u poslednjoj Bisljimijevoj tiradi laži i neistina sve ono što Priština ne radi i ne ispunjava, kada je reč o primeni sporazuma postignutih u Briselu, od pitanja priznavanja diploma do pitanja nestalih, stavlja se na teret Beogradu, iako činjenice govore sasvim suprotno.

"Suština dijaloga je Zajednica srpskih opština, koju Priština već više od deset godina odbija da formira iako je to i Kurtiju i Bisljimiju najveća obaveza u dijalogu. Zato Bisljimi beži od teme ZSO kao đavo od krsta, praveći se da ta obaveza Prištine ne postoji", dodao je on.

Međutim, Petković napominje da taj manir neće proći kod posrednika u dijalogu, jer su i oni veoma svesni nekredibilnosti i prevrtljivosti pregovarača Prištine, a na kraju, imaju i jasan pregled ispunjenosti svake od tačaka svakoga sporazuma. Nažalost, to ne sprečava Bisljimija da svaki put pokušava da slaže neinformisane, i to uz pomoć tajkunskih medija u centralnoj Srbiji.

"I mit o kriminalizovanom severu Kosova i Metohije na kojem Bisljimi insistira je potpuna izmišljotina, jer sever pokrajine je bio mirno mesto za život Srba, pre nego što su tamo upućene Kurtijeve falange da sprovode kampanju zastrašivanja i terorisanja srpskog naroda, a sa druge strane u područjima južno od Ibra, ne računajući većinski srpske sredine, u smislu javne bezbednosti postoji divlji zapad i svakodnevni obračuni kriminalnih klanova sa čestim smrtnim ishodom. Srbi ne žele da žive u Kurtijevom šovinističkom i kriminalnom logoru, i Bisljimijeva gebelsovska iskrivljena stvarnost ne može da promeni tu činjenicu", objašnjava Petković.

Petković ističe da koliko su opasne i podle Bisljimijeve političke namere svedoče i njegovi stalni pokušaji da prisvoji Albance u Bujanovcu i Preševu iako je njihova matica Albanija, a ne Kurtijeva lažna i kriminalna kosovska tvorevina.

"Sve u svemu, Bisljimi je dičan i tipičan pripadnik velikoalbanskog, kriminogenog establišmenta u Prištini, i Srbi na Kosovu i Metohiji su odavno naučili da misle i veruju sve suprotno od onoga što on govori", zaključio je Petković.