Bivši ambasador u SAD: Postoje razlozi zbog kojih Kosovo nije pozvano na Samit demokratije

Avni Spahiu, bivši ambasador Kosova u SAD1
Izvor: Reporteri

Bivši ambasador Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama i Turskoj Avni Spahiu kaže da je bio iznenađen izostankom američkog poziva Kosovu da učestvuje na Samitu o demokratiji, ali naglašava da za to očigledno postoje određeni razlozi, prenosi Reporteri.

Govoreći o odnosima Kosova i SAD, Spahiu je istakao da nepozivanje na Samit predstavlja alarm za izveštaje, navodeći tri razloga zbog kojih su stvari došle do ove tačke.

"Postoji nekoliko faktora, videli smo neke ne baš oprezne poteze Vlade, kao što je gasni projekat koji je u geostrateškom interesu SAD i pokazali smo neznanje. Drugo, to je neka vrsta stava nespremnosti da se na konstruktivniji način uključimo u proces dijaloga“, kaže Spahiju.

Prema njegovim rečima, treći razlog je nespremnost aktuelne kosovske vlade da prihvati Vašingtonski sporazum, odnosno selektivno prihvatanje tačaka tog sporazuma.

Bivši ambasador je naveo da Kosovo nema luksuz da bira koje tačke sporazuma postignutog u Vašingtonu će biti sprovedene, bez obzira da li je dogovor postigla prethodna vlada.

Uprkos situaciji, Spahiu veruje da SAD ubuduće neće kažnjavati Kosovo, dodajući da kosovski lideri moraju da pronađu načine da regulišu odnose.