Bivši premijer Slovačke: Zapad priznao Kosovo i bez referenduma

Zastava Kosovo
Izvor: Koha ditore

Zapadne zemlje odbijaju da priznaju rezultate referenduma u Donjecku i Lugansku (DNR i LNR), Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti zbog svojih geopolitičkih interesa, izjavio je bivši premijer Slovačke Jan Černogorski za Sputnjik.

„Obe republike i oba regiona će preći iz geopolitičke sfere Zapada u geopolitičku sferu Rusije. Zapad će oslabiti. Кada je bio obrnuti proces, na primer, u slučaju Кosova, zapadne zemlje su priznale promenu statusa čak i bez referenduma“, kazao je Černogorski.

On podseća da su „sve teritorije na kojima je održan referendum do Oktobarske revolucije 1917. godine pripadale Rusiji kao Novorusija“.

„Boljševici su ih postepeno predavali Ukrajini kako bi je pridobili na svoju stranu. Sada se teritorije vraćaju u sastav Rusije u obliku referenduma. To se može nazvati nastavkom deboljševizacije Rusije“, rekao je Černogorski.

On napominje da će „vraćene teritorije čuvati ruska vojska koja je jača od ustaničkih snaga“ Donbasa.

"To će biti izazov za rusku vojsku i ceo svet će pratiti kako će se ona snaći“, smatra bivši slovački premijer.

Od 23. do 27. septembra na teritoriji DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti održani su referendumi na kojima je stanovništvo dalo apsolutnu podršku ujedinjenju s Rusijom. Lideri DNR, LNR, i predstavnici administracija dve oblasti su u međuvremenu doputovali u Moskvu, gde, kako su rekli, treba da bude dovršena pravna procedura o ulasku republika i oblasti u sastav Rusije.