Čović: Ne treba porediti Kosovo sa Luganskom i Donjeckom

Nebojša Čović
Izvor: RTV Pink

Nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović smatra da ne treba porediti status Kosova i Luganske i Donjecke narodne republike jer, kako kaže, kada je u pitanju Kosovo postoji Rezolucija Saveta bezbednosti UN kojom su najviše međunarodne institucije potvrdile da je ta teritorija sastavni deo Srbije, prenosi RTV.

Čović je rekao da izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da su Lugansk i Donjeck postali nezavisni po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda o Kosovu, vidi kao ''našu realnost'' i da, za razliku od pojedinih analitičara, ne smatra da je Putin tom izjavom ''zabio nož u leđa'' Srbiji.

''Ne bih poredio i ne mislim da su isto KiM i Lugansk i Donjeck. Suštinska razlika je da Kosovo i Metohija ima jednu specifičnost, odnosno, postoji rezolucija SB UN i najviše međunarodne institucije su potvrdile da je KiM sastavni deo Srbije. Drugo je što se to godinama dezavuiše i što oni koji su to potvrdili rade suprotno i direktno pokazuju da žele da otmu deo teritorije Srbije'', kaže Čović.

Ističe da Putinovu izjavu na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom ne tumači tako da je ruski predsednik, kako se ocenjuje, zabio nož u leđa Srbiji.

''Ne, to je realnost i toga moramo biti svesni i izvući zaključke kakve su to ''dobre'' namere svih misionara koji dolaze poslednjih nedelja u Srbiju'', kaže Čović.

Na pitanje da li pozivanje na kosovski presedan može da dovede u pitanje stav Rusije u SB UN kada je reč o očuvanju srpskih interesa, Čović je kazao da je jedna od medijskih manipulacija koja se ''ubacuje'' u Srbiju da će Rusi, kada je reč o Kosovu, trgovati sa Luganskom i Donjeckom, a ranije sa Krimom.

''Ne verujem u to. Jedina naša odbrana u smislu očuvanja KiM je Rezolucija 1244 , a znamo ko čvrsto stoji i ko brani tu rezoluciju - Rusija i Kina'', napominje Čović.

Ističe da je agresijom NATO na SR Jugoslaviju srušeno međunarodno pravo, a da se sada oni koji su ga ''prvi zgazili i prekršili'' pozivaju na to pravo.

''Postojanje UN je na ivici što može da bude globalna opasnost za čitav svet. Prateći medije iz dana u dan vidimo užasne medijske manipulacije, a mi smo, očigledno, bili prostor na kojem je sve to testirano, počevši od smišljenog Račka, Merkala, preko humanitarne katastrofe", kaže Čović.