Blinken sutra iznenada u Beču

Entoni Blinken
Izvor: Kosovo Online

Američki državni sekretar Entoni Blinken boraviće sutra u Beču, gde će se sastati sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

Blinken će, kako je najavljeno u saopštenju kabineta kancelara, razgovorati sa Nehamerom i ministrom spoljnih poslova Austrije Aleksanderom Šalenbergom.

Nakon radnog sastanka Blinken i Šalenberg će se obratiti medijima, dodaje se u šturoj najavi.

Austrija, iako neutralna, pridružila se svim merama koje je EU usvojila u vezi rata u Ukrajini.

Za razliku od Švedske u Austriji se trenutno, zvanično, ne razmišlja o odustajanju od neutralnosti, na koju se zemlja obavezava Državnim sporazumom iz 1955. godine, i pridruživanju Nato.

Austrija je zemlja koja se posebno angažuje na evropskoj integraciji Zapadnog Balkana i značajan je faktor u međunarodnim mirovnim snagama na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler najavio je da će državni sekretar Entoni Blinken otputovati u Beč, Seul i Manilu, od 14. do 20. marta.

Blinken će u Beču prisustvovati Komisiji Ujedinjenih nacija za narkotike (CND), gde će naglasiti da ilegalno proizvedene sintetičke droge podstiču krizu javnog zdravlja koja pogađa zajednice širom SAD, ali i širom sveta.

Tokom boravka u Beču, Blinken će se sastati sa visokim austrijskim zvaničnicima, kao i generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Grosijem, kako bi razgovarali o pitanjima nuklearne bezbednosti, bezbednosti i zaštitnih mera, naveo je Miler.

Iz Beča, američki državni sekretar putuje u Seul, gde će predvoditi delegaciju SAD na trećem Samitu za demokratiju, čiji je domaćin Republika Koreja, a koji okuplja stotine lidera iz vlada, civilnog društva i privatnog sektora posvećenih jačanju demokratske uprave, zaštiti ljudskih prava i unapređenje borbe protiv korupcije.

Tokom boravka u Seulu, sastaće se sa ministrom inostranih poslova Čo Tae-julom i drugim zvaničnicima Republike Koreje.

Svoju turneju, Blinken će okončati u Manili, gde će se sastati sa predsednikom Ferdinandom Markosom i ministrom spoljnih poslova Enrikeom Manalom kako bi unapredili zajedničke ekonomske prioritete i naglasili čvrstu posvećenost Sjedinjenih Država savezu SAD i Filipina.