Rama pisao Blinkenu posle posete Tirani: Albanija želi da bude domaćin samita Natoa 2027.godine

Edi Rama i Entoni Blinken
Izvor: PrintScreen Facebook

Albanski premijer Edi Rama uputio je pismo zahvalnosti američkom državnom sekretaru Antoniju Blinkenu nakon njegove posete Tirani 15. februara i istakao da je Albanija spremna da bude domaćin Samita Natoa 2027. godine, prenosi Gazeta Ekspres.

"Izražavam iskrenu zahvalnost vama i vašoj delegaciji na poseti Tirani 15. februara. Takođe bih želeo da izrazim duboku zahvalnost svima koji su omogućili posetu, posebno američkoj ambasadi u Tirani. Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da ponovo potvrdim nepokolebljivu posvećenost albanske vlade našem savezu sa Sjedinjenim Državama i našim zajedničkim ciljevima za unapređenje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava", napisao je Rama.

Dodao je da albanska vlada ostaje posvećena podršci reformama vladavine prava kao ključnoj osnovi albanske demokratije i vitalnom stubu u naporima u borbi protiv korupcije.

"Takođe, prepoznajemo značaj zajedničkog rada na reformi drugih kritičnih sektora društva, koji su od suštinskog značaja za uspeh na putu integracije Albanije u EU. Dok se pripremamo za predstojeći Samit Natoa u Vašingtonu, želeo bih da vas uverim u nepokolebljivu posvećenost Albanije regionalnom miru i stabilnosti. Verujemo da je od suštinske važnosti da nastavimo da radimo zajedno na garantovanju regionalne stabilnosti i odbijanju spoljnih loših uticaja, kao što smo rekli tokom našeg sastanka u Tirani. Verujem da je došlo vreme da Alijansa sazove Samit na Zapadnom Balkanu. Želeo bih da ponovim nameru Albanije da bude domaćin samita Nato 2027, odmah posle onog koji će se održati 2026. godine, za koji se Turska velikodušno ponudila da bude domaćin", naveo je Rama u pismu.

Dodao je da je kao zemlja saveznica, Albanija uvek pokazivala nepokolebljivu privrženost jedinstvu i vrednostima Alijanse. 

Naveo je i da bi održavanje Samita Natoa u Albaniji bilo od istorijskog i strateškog značaja i za region i za Alijansu, što bi poslalo snažnu poruku da je region od strateškog značaja za Nato.

"Hvala vam još jednom na vašoj poseti Tirani i na kontinuiranoj podršci naporima Albanije da promoviše demokratiju i stabilnost u regionu", poručio je Rama Blinkenu.