Blinken sa Boreljom: Evropska unija prvi partner SAD na Zapadnom Balkanu

Entoni Blinken i Đuzep Borelj u Vašingtonu
Izvor: EC-Audiovisual Service/Roberto Schmidt

Američki državni sekretar Entoni Blinken i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj razgovarali su danas u Vašingtonu o daljem jačanju partnerstva SAD i EU.

Američki državni sekretar Entoni Blinken i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj razgovarali su danas u Vašingtonu o daljem jačanju partnerstva SAD i EU.

Blinken je istakao da je Evropska unija prvi partner Amerike, sa kojim se zajednički suočavaju sa svim izazovima, u evroatlantskom, ali i u širem, globalnom prostoru.

"Zahvalni smo i jačamo to partnerstvo u ključim izazovima sa kojima moramo da se suočimo. Danas razgovarao o podršci Ukrajini u borbi protiv ruske agresije, ali i o krizi na Bliskom istoku, te o izazovima koji su bliže centru Evrope – na Zapadnom Balkanu, kao i o zajedničkom pristupu u pogledu odnosa sa Kinom“, rekao je Blinken.

Borelj je ukazao na značaj redovnog dijaloga između SAD i EU, posebno u teškim vremenima.

Naveo je da svet postaje sve mračniji, i da aktuelni događaji pokazuju koliko je povezana bezbednost Amerike i Evrope, te dokazuju potrebu da SAD i EU rade zajedno.

"Pred nama je agresivna Rusija, koja neće stati. Asertivna Kina, koja će se sve više nametati. Vojna preuzimanja u Sahelu. Kriminalne bande izazivaju vlasti na Haitiju. I Centralna i Južna Amerika u velikoj nevolji. Ukrajina je naša najveća i neposredna briga. Za nas Evropljane, a i za vas. Za našu zajedničku bezbednost. Ruski agresor neće stati. Moramo to zaustaviti“, poručio je Borelj i dodao da i SAD i EU mogu učiniti više kako bi podržali Ukrajince.

Zabrinjavajuće se, dodao je, i ono što se dešava u Gazi.

"Žalimo zbog trenutne situacije, ali moramo da učinimo više od toga i tu se slažemo. Mislim da treba da delujemo. Sam opstanak stanovništva u Gazi danas je u pitanju“, upozorio je Borelj i naveo da se zbog toga mora osloboditi himanitarni koridor.

"Preko mora, vazduhom, to je dobro, ali nije dovoljno. Ne možete zameniti stotine kamiona slanjem padobrana. Najvažnije je otvoriti granice kopnom i nastaviti rad na rešenju o dve države koje podržavamo, i SAD i Evropska unija. To je jedini način za trajni mir. Nadam se da možemo da udružimo naše napore da to postane stvarnost“, rekao je Borelj.