Bodo Veber o poseti Šolca: Berlin ima jasnu poziciju, očekuje da se Srbija pridruži sankcijama Rusiji

Bodo Veber
Izvor: Kosovo Online

Član Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina Bodo Veber izjavio je da Nemačka ima jasnu poziciju i da zaista očekuje da se okonča "politika sedenja na dve stolice", i da se Srbija makar delimično pridruži sankcijama Rusiji, prenosi Juronjuz.

Veber ističe i da se obistinjuje ono što se čulo kao najava od nove nemačke Vlade, a to je da je Zapadni Balkan od početka izabran kao jedan od političkih prioriteta.

"Možda je to malo odloženo ruskom agresijom, ali ostaje da je Zapadni Balkan izabran kao jedan od političkih prioriteta", napomenuo je on.

Na pitanje koliko će se pažnje tokom posete Šolca posvetiti dijalogu Beograda i Prištine, Veber podseća na nedavnu posetu Vučića i Kurtija Berlinu, kao i na sastanak sa Lajčakom i kaže da postoji angažman Olafa Šolca da bi se napravili minimalni koraci u dijalogu i da bi on izašao iz potpune blokade.

"Kažem, došao je taj sastanak Kurti-Vučić, pa večera sa Lajčakom, došlo je do određenih pomaka u vezi tablica. Na neki način se može razgovarati o tome da ima minimalnih pomaka i da su možda ti minimalni pomaci dovoljni da se premijeri i predsednici regiona sastanu ove godine u okviru inicijative Berlinski proces", smatra Veber.

Govoreći o proširenju EU Veber je rekao da je i u vreme Angele Merkel postojao konflikt između Berlina i Pariza o budućnosti politike proširenja EU. On kaže da je Makron intimno protiv proširenja i da kancelarka Merkel na kraju svoje karijere nije bila spremna da otvoreno i žestoko vodi taj konflikt i da kontrira.

"Upravo izjave specijalnog predstavnika Nemačke za Zapadni Balkan Manuela Saracina, tri dana posle posete Makrona Berlinu i ponovnog spominjanja ideja o evropskoj zajednici izvan EU, bile su jasne poruke da Nemačka ne deli tu poziciju i da insistira na politici proširenja i datim obećanjima o perspektivi članstva Zapadnog Balkana", rekao je Veber.

Na pitanje da li Nemačka može da blokira nastavak evrointegracija Srbija ako ne budu uvedene sankcije Rusiji, Veber je rekao da je Vlada tek na početku mandata i da još definiše politiku prema regionu i Srbiji.

"Ali je jasno u kom pravcu to ide", rekao je on i dodao da se značaj Zapadnog Balkana prepoznaje s obzirom na geopoliitčko stanje.

Veber je rekao i da je Nemačka zavisna od ruskih izvora energije i da ima u tom smislu razumevanja. "Kancelar ne očekuje niti će tražiti da Srbija napravi raskid sa snabdevanjem gasa iz Rusije, jer trenutno ne postoje tehnički uslovi za alternativne izvore. Ali se očekuje da će Srbija ići u tom pravcu i u onome što je Vlada govorila, a to je diversifikacija izvora", smatra Veber.