Bolton: Priznajem da sam pomogao u pokušaju državnih udara u stranim zemljama

John Bolton
Izvor: BBC

Bivši američki ambasador u UN i savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Bolton priznao je da je pomogao pokušaje državnih udara u stranim zemljama. On je to izjavio za CNN nakon saslušanja u američkom Kongresu vezano za upad na američki Kapitol 6. januara 2021, navodi Rojters.

Članovi odbora Predstavničkog doma, koji istražuje nasilni upad, optužili su u utorak bivšeg predsednika Donalda Trampa da je podsticao nasilje u svom pokušaju da ostane na vlasti nakon poraza na izborima 2020. godine.

U razgovoru za CNN, Bolton je sugerisao da Tramp nije bio dovoljno kompetentan da izvede „pažljivo planirani državni udar“.

„Kao neko ko je pomogao u planiranju državnih udara, ne ovde, već na drugim mestima , znam da je potrebno mnogo truda. A to nije ono što je Tramp radio", izjavio je Bolton.

Na pitanje novinara, na koje tačno pokušaje misli, on je rekao da "ne želi da ulazi u detalje", međutim, ipak je pomenuo Venecuelu.

"Ispostavilo se da to nije bilo uspešno. Nije da smo mi imali toliko veze s tim, već sam video šta je potrebno opoziciji u pokušaju da svrgne nezakonito izabranog predsednika, i nisu uspeli", naveo je bivši američki zvaničnik.

Bolton je 2019, kao savetnik za nacionalnu bezbednost SAD, javno podržao poziv venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida vojsci da mu pomogne u svrgavanju socijalističkog predsednika Nikolasa Madura, tvrdeći da je Madurov reizbor nelegitiman, ali je na kraju Maduro ostao na vlasti.

„Osećam da ima i drugih stvari o kojima mi ne govorite, osim Venecuele“, rekla je voditeljka CNN-a, na šta je Bolton dao potvrdan odgovor, prenosi Rojters.

Mnogi spoljnopolitički eksperti tokom godina kritikuju intervencije Vašingtona u drugim zemljama, od uloge u svrgavanju tadašnjeg iranskog premijera Mohameda Mosadeka 1953. godine i rata u Vijetnamu, do invazija na Irak i Avganistan u ovom veku, ali nije uobičajno da američki zvaničnici otvoreno priznaju svoju ulogu u izazivanju nemira u stranim zemljama, navodi Rojters.