Borelj: Evropska unija i Zapadni Balkan dele zajedničku odgovornost za budućnost

Džozep Borelj
Izvor: Koha

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj pozvao je zemlje Zapadnog Balkana da zajedno sa EU rade na borbi protiv dezinformacija kroz podizanje svesti građana i jačanje otpornosti demokratije, prenosi Tanjug.

”Građani Zapadnog Balkana već sada su svesniji i otporniji na dezinformacije. Medijska pismenost pomaže i odlučni smo da nastavimo da doprinosimo ovom poslu u regionu”, poručio je Borelj .

U drugom izdanju konferencije ”EU i Zapadni Balkan - medijska pismenost” Borelj je istakao da proveru činjenica, nezavisni i profesionalni mediji i građani u regionu neumorno rade na suzbijanju dezinformacija.

Naglasio je da će EU nastaviti da finansira i promoviše obrazovanje i podizanje svesti o ovom pitanju i zaključuje da "ulaganje u osnaživanje naroda Zapadnog Balkana znači ulaganje u jaču Evropu".

Šef diplomatije EU je najavio da će za 10 dana biti održan samit EU ZB, što je ocenio kao najvažniji događaj na visokom nivou u odnosima dve strane.

”Zapadni Balkan je u srcu Evrope i mi delimo odgovornost za izgradnju mirne, prosperitetne i ujedinjene Evrope. Takođe delimo odgovornost za komunikaciju o tome”, zaključio je Borelj.