Borelj: Kosovo i Srbija moraju pronaći rešenje, dolazak glavnih pregovarača u Brisel narednih dana prvi je pozitivan korak

Žozep Borelj
Izvor: Kosovo Online

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj pozvao je kosovsku i srpsku stranu na deeskalaciju situacije na severu Kosova, odnosno hitno povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije i uklanjanje blokada sa puteva u blizini prelaza Jarinje i Brnjak.

Borelj je u saopštenju za javnost poručio da „bilo kakve dalje provokacije ili jednostrane i nekoordinisane radnje su neprihvatljive“.

"Kosovo i Srbija moraju pronaći rešenja za smirivanje situacije i dogovoriti se o daljem putu. EU će aktivno podržavati ove napore. I kosovski i srpski lideri u potpunosti su odgovorni za sve rizike po bezbednost i blagostanje lokalnih zajednica i na Kosovu i u Srbiji. To sam naglasio u razgovorima sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem ove nedelje", navodi Borelj.

On je naglasio da je „dijalog uz posredovanje EU i dalje jedina platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja između strana, uključujući i ona u vezi sa slobodom kretanja i registarskim tablicama“ i zato je pozvao i Kosovo i Srbiju da ga koriste.

"Dolazak glavnih pregovarača u Brisel narednih dana prvi su pozitivan korak. Od ključne je važnosti da oni dođu sa mandatom da razgovaraju o daljem putu i ​​pronađu održiva rešenja koja su u interesu građana. Ponavljamo da očekujemo da će se i Kosovo i Srbija vratiti stvaranju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju u korist svojih građana. Ovo je ključno za postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji njihovih odnosa, koji je neophodan kako bi oboje napredovali na svojim evropskim putevima", stoji u saopštenju Borelja.

Borelj se ovom prilikom zahvalio generalnom sekretaru NATO na, kako je rekao, odličnoj saradnji između Kfora i Euleksa.

"Kfor igra ključnu ulogu u pružanju podrške regionalnoj stabilnosti na Zapadnom Balkanu", zaključio je Borelj.

Ja
26. Septembar 2021.
Sklonite teroriste od tudjih dvorista velika je to provokacija sila i napad protiv srbije njene zemlje i njenog naroda da se odma sklone sa svakih mesta kosovo i metohije!!!!