Brisel predložio uključivanje obaveza iz Ohrida u pregovarački okvir o članstvu Srbije u EU

Evropska komisija
Izvor: Wikipedia/ETH-Archiv

Evropska komisija i Evropska služba za spoljne poslove podneli su predlog kojim obaveze iz Ohridskog sporazuma postaju sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU, prenosi Politika. Prema rečima jednog portparola Evropske komisije, predlog Komisije je prosleđen Savetu EU u petak 2. februara.

Ovim predlogom, obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i Aneks primene usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno bi postali sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU, prenosi Tanjug.

Savet ministara EU je u decembru zatražio od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela.

„Savet traži od Komisije i visokog predstavnika da hitno predlože Savetu, pre kraja januara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije“, navedeno je u tom zahtevu.

Poglavlje 35 u pregovaračkom okviru o članstvu Srbije u EU, koje se naziva „ostala pitanja“, u slučaju Srbije obuhvata i normalizaciju odnosa s Kosovom. Kako bi pratili napredak u normalizaciji, ovo poglavlje je među prvima otvoreno – još 14. decembra 2015. godine.

Posle predaje predloga, Savet EU bi trebalo da usvoji ove izmene, čime bi i formalno obaveze Beograda iz dijaloga bile obuhvaćene procesom pregovora o članstvu Srbije u EU.