Brkljač: Milunu Milenkoviću produžen pritvor za još dva meseca

Milun Lune Milenković
Izvor: Kosovo Online

Advokat Miodrag Brkljač izjavio je za Kosovo onlajn da je treneru Kik-boks kluba "Kosovska Mitrovica" Milunu Milenkoviću Lunetu, koji je uhapšen 13. juna ove godine u Severnoj Mitrovici, produžen pritvor za još dva meseca.

"Milenkoviću je juče produžen pritvor za još dva meseca i po najnovijem rešenju trajaće do 13. novembra. Pritvor mu je produžen isto kao i ranijim rešenjima po svim osnovama koje se po zakonu traže, a to je zbog opasnosti od bekstva, zbog opasnosti da će uticati na svedoke i saučesnike i zbog težine krivičnog dela koje govori o tome da on može ponoviti krivično delo ukoliko bi se našao na slobodi. Dakle, ništa novo i ništa spektakularno u odnosu na raniji period", kaže Brkljač.  

Navodi da je odbrana juče uložila žalbu Apelacionom sudu, ali dodaje da poučen iskustvom iz ranijih slučajeva i rešenjima koja su doneta u slučaju Milenkovića, ne očekuje da će nešto da se promeni u pogledu pritvora.

Brkljač je rekao i da očekuje da će tužilac narednih dana saslušati Milenkovića.

"Istraga ide svojim tokom, narednih dana očekujem da me tužilac pozove i obavesti o tome da je odlučio da konačno sasluša Milenokovića, očekujem da će to obećanje ispuniti", ističe Brkljač.

Kaže i da je dobrana tražila kućni pritvor za Milenkovića.

"Ponoviću da nisam optimista da će doći do neke promene kada ne reč o pritvoru, mada smo mi tražili i smatramo da bi i kućni pritvor imao istu svrhu, a kao dokaz tome ponudli smo i više puta potencirali slučaj Dejana Pantića koji je u kućnom pritvoru bio punih osam meseci i nije pobegao i ako se i njemu stavljalo na teret veoma teško krivično delo", kaže Brkljač.

Specijalni tužilac Kosova Afrim Šefkiju, kako navodi advokat Brkljač, tereti Milenkovića da je navodno izvršio "teroristički napad na prostorije opštinske izborne komisije" u decembru prošle godine u Severnoj Mitrovici, da je "organizovao napad na pripadnike Kfora i Kosovsku policiju u Zvečanu 26. maja ove godine”, kao i da je navodno "pretukao četvoricu Albanaca na šetalištu u Severnoj Mitrovici".

Dodaje da, kada je u pitanju sukob građana sa Kforom i kosovskom policijom u Zvečanu, njegov branjenik tog dana nije čak ni bio na tom mestu i da to delo , kako ističe, "nema veze s njim".

Navodi da je jedan od argumenata za produžetak pritvora bilo i to što je Milenković i državljanin Srbije.

"Samim tim kako oni kažu što je državljanin Kosova, ali i Srbije, izvlače zaključak da on može pobeći u Srbiju, kao da to isto ne može da uradi i ako nije državljanin Srbije. To je argument koji je bezveze i možemo reći malo argument za podsmeh. Ali, tako je kako je ", navodi Brkljač.

Po rečima advokata, tužilac je nagovestio da će Milenkovića da tereti za još neka krivična dela.

Milun Milenković Lune se od hapšenja nalazi u pritvorskoj jedinici visokog rizika u Podujevu, a nakon hapšenja u Severnoj Mitrovici je održano više protestnih skupova Srba, sa kojih mu je poslata poruka podrške.