Brnabić: Da li se Srbi na KiM osećaju slobodno kada se preti najvišim zvaničnicima Srbije?

Ana Brnabić
Izvor: Printscreen

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da o položaju Srba na Kosovu najbolje govore izjave Fatmira Šeholija, "direktora nečega što se ironično zove 'Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa' da će zvaničnici Beograda odgovarati za ratnohuškačke izjave".

Reagujući na izjavu Šeholija za Novu S, Brnabić je na Tviteru navela da Šeholi kaže da će ZSO biti formirana tek kad Srbija prizna Kosovo, a da će odgovarati svi oni koji se zalažu za formiranje ZSO. 

"Kada vam uskrate pravo glasa, kao što je Priština to uskratila Srbima ove godine, sledi ukidanje prava na mišljenje i slobodan govor. Zamislite koliko se Srbi na KiM osećaju slobodno da žive, misle i govore, kada se verbalnim deliktom preti najvišim zvaničnicima Republike Srbije. Šeholi kaže sledeće: ZSO tek kad Srbija prizna Кosovo*, a svi oni koji se zalažu za formiranje ZSO će odgovarati. Dakle, pozivanje na poštovanje međunarodnih sporazuma je poziv na rat, a pozivanje na nepoštovanje ovih sporazuma je afirmacija međuetničkih odnosa", navela je Brnabić. 

Ona je podsetila da Šeholi ni jednom rečju nije osudio teror nad Dragicom Gašić, jedinom povratnicom u Đakovicu, već je rekao da ona, iako nije kriva, svaki dan treba da se izvinjava. 

"Toliko o afirmaciji međuetničkih odnosa. Konačno, ovo zaista dovoljno govori o ovdašnjim medijima koji ovakve ljude pozivaju za komentare i mišljenje i tretiraju kao relevantne i kredibilne sagovornike. Za kraj, evo još jedne 'ratnohuškačke' izjave od mene: Kada će Zajednica srpskih opština biti formirana?", navela je Brnabić.