Brnabić: Odluka Prištine stavlja Srbiju i Srbe na Kosovu u kompleksnu situaciju

Ana Brnabić
Izvor: Pink.rs

Premijerka Ana Brnabić rekla je da najnovije odluke Prištine o ličnim dokumentima i preregistraciji automobila stavljaju Srbiju u kompleksnu situaciju, a posebno Srbe na Kosovu, prenosi RTV.

"Suština je stalno maltretiranje Srba, provokacije i stalni teror nad Srbima, a tim povodom niko niko ništa ne čini, daju saopštenje koje može biti verbalno oštrije ili manje oštro, ali u praksi ne znači ništa", kazala je Brnabić na TV Prva.

Brnabić je kazala da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom obraćanju, povodom poslednjih jednostranih odluka Prištine, bio nikad oštriji i iskreniji.

"Ne postoji niko ozbiljan ko može da spori jednu njegovu reč ili tezu iz njegovog obraćanja", kazala je Brnabić.

Brnabić je navela da se većina zapadnih zemalja kada je reč o ratu u Ukrajini poziva na Rezoluciju 1244, ali da se u slučaju Srbije ona ne poštuje.

"Ne možete da pričate o osnovnom principu međunarodnog prava i pravnog poretka, a to je nepovredivost teritorijalnog integriteta država, a da ne kažete da ste u slučaju Srbije napravili grešku, jer ne poštujete taj princip", rekla je Brnabić.

Navela je da je Srbija jedina država koja se ne ponaša licemerno i koja poštuje međunarodno pravo i principe međunarodnog prava, koje podrazumeva da je teritorijalni integritet država nepovrediv.

Kazala je da u odredbama Briselskog sporazuma nema nijedne koja govori o tablicama i istakla da Priština ne poštuje obaveze iz tog sporazuma.

"U 15 tačaka Briselskog sporazuma nigde se ne govori o tablicama. Mi smo sve svoje obaveze iz sporazuma ispunili", kazala je Brnabić.