Brnabić: Suština nisu tablice već pritisak i maltretiranje Srba 

Ana Brnabić
Izvor: Pink.rs

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je za TV Pink da je nedavna odluka Prištine o registarskim tablicama samo još jedan vid pritiska na Srbe sa Kosova.

Ona je kazala da je konferencija predsednika Aleksandra Vučića, povodom tog poteza bila brutalno iskrena i najotvorenija do sada. On je govorio samu srž onoga što se dešava godinama i decenijama i kako se Srbi na KiM tretiraju i to ne samo od Prištine, već i od najvećeg broja zapadnih zemalja, EU, zemalja Kvinte. Pritom zaista SAD imaju najkonstruktivniji, najpragmatičniji i najviše fer pristup. Suština nisu tablice i svako ko to misli se vara, već da se nastavlja pritisak i maltretiranje Srba”, rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je godina počela time da je Srbima sa Kosova oduzeto i pravo glasa i to za referendum i za izbore, a tu ni zemlje Kvinte ni EU nisu mogle ništa. 

"Tablice su samo još jedan vid pritiska. Kada kažu oduzećemo vozila, šta će onda Srbi, biće primorani da napuste svoje domove, to je suština i zato Vučić kaže da neće dozvoliti novu Oluju i etničko čišćenje. Taj odnos prema Srbina samo je potvrdio Peter Stano na konferenciji. On nijednom rečju nije spomenuo SZO već je pričao o tablicama koje i nisu u sporazuumu. On se nije udostojio da kaže išta o ZSO  i to je skandal i sramota", rekla je premijerka Srbije.

Prema njenim rečima, to se dešava nakon što je postignut energetski sporazum koji obezbeđuje energetsku bezbednost Srba i da kontrolu Gazivoda i Valača.

"Ali je preduslov za taj sporazum bio ZSO, a svi koji su garant rekli su da pošto nema ZSO ajde da nađemo drugi način.Toliko se Srbija testira jer računaju da ekonomija ide dobro, rastu plate i penzije, zaoposlenost i da nikada nećemo rizikovati taj uspeh i onda vas guraju dalje, sada se držimo za vazduh, a oni vas i dalje guraju", rekla je ona.

Brnabić je istakla da je to skandalozan potez i Prištine i EU i da se nada da će biti dovoljno pameti i pragmatizna da razumeju da nećemo to izdržati.

Na pitanje o izvestiocu EU za dijalog Miroslavu Lajčaku Brnabić je kazala da neće to komentarisati jer šta god da kaže to može da stavi Srbe i Srbiju u još teži položaj. 

"Ako treba da biram između hrabrosti i mudrosti u teškim odlukama moramo da budemo mudri. Moramo da imamo crvene linije a to je ovde da se ne dogodi Oluja. Istina stavlja Srbiju u tešku situaciju. Svaki put kada deo zapadnih zemalja pogleda Srbiju kao u ogledalu vide svoje licemerje. Oni bi voleli da se pitanje KiM reši da ne bi morali da govore kako se rezolucija UN u slučaju Srbije ne koristi. Srbija je naše najjače oružje ali smo u teškoj situaciji", rekla je Brnabić.

Na pitanje da li će Srbija odustati od dijaloga Brnabić je istakla da dok je Vučić predsednik Srbija nikada neće odustati od pregovora jer, kako je rekla, oni na najbolji način garantuju bezbednost Srba na KiM. 

"Ono čega se on najviše plašio jeste da kada nema razgovora ma koliko teški i mučni oni bili postoji neizvestnost kako da zaštitite Srbe. Nema kontrole nema razgovora, predvidivosti. Crvena linija jeste novo etničko čišćenje kako god neko pokušao da ga sprovede", rekla je ona.

Dodala je da ne misli da je u politici sve spin, već političari koji od svega pokušavaju da naprave spin. 

Kako kaže, ako se ozbiljno bavite tim poslom, postoje neke stvari koje su takve ili nikakve.

"Naša opozicija spinuje sve što priča Vučić da bi se dodvorili bilo istoku ili zapadu i niko ne razmišlja o interesima Srbije. Svet je danas na ivici trećeg svetskog rata, jer je bio spin. Međunarodno pravo i međunarodni poredak koje su ili takve ili nikakve. Teritorijalni integritet međunarodno priznatih država najvažniji je princip međunarodnog prava. Kada ste ga jednom prekršili u slučaju Srbije, zašto je to strašno u slučaju Ukrajine", rekla je ona.

Ističe da kada je čitala saopštenje G7 o situaciji u Ukrajini ono je bilo skandal i  licemerje.

"U svakom pojedinačno konfliktnom području oni se pozivaju na poštovanje Rezolucija UN, samo Rezoluciju 1244 ne možete da nađete jer su je prekršili. Ako je danas takvo međunarodno pravo, koje rezolucije se poštuju a koje ne. Ko je tu vrhovna vlast koja će da objasni to. Kako ste napali SRJ bez odluke UN, a kada neko drugi napadne to je katastrofa", rekla je ona.

Podseća da Briselski sporazum ima 15, a ne 150 članova.

"Ne možete kao neodgovorni politikant, da bi sebi napabirčili finansiranje i miliost sa zapada da govorite da smo i mi izbegavali sprovođenje sporazuma. Član broj šest tog sporazuma je SZO, baronesa Ketrin Ešton bi trebalo da bude garant. To je 9 godina da EU ne može da natera Prištinu da ga sprovede", zaključila je Brnabić.