Vučić o odluci Prištine: Cilj je da se Srbi proteraju, spremaju napad već 1. oktobra

Vučić na konferenciji za novinare
Izvor: Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom toga što je Priština donela odluku po principu reciprociteta u vezi sa ličnim kartama i registarskim tablicama, da je njihov cilj da se Srbi proteraju sa KIM, i da se napravi nova "Oluja". 

"Oni nama daju rok do 31. septembra što znači da planiraju napad na sever Kosova najkasnije 1. oktobra. I podržali su ih prtedstavnici Kvinte, pri tome su Amerikanci najmanje bahati u odnosu na druge", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

On je zamolio velike i moćne da ne proteruju Srbe i da imaju dovoljno vremena da razmisle da li će to da rade ili ne.

Kako je rekao, razgovarao je sa predstavnicima Srpske liste posle donošenja ovih odluka, kao i da su mu rekli da ne žele više da trpe takvo ponašanje.

Kako je istakao odgovor Srbije biće trezven ali ubitačan i istinit.

"Mi nikave vojne ili onakve akcije nećemo da preduzimamo, ali ih molimo da ne pokušavaju da otimaju imovinu našem narodu i proteruju naš narod. Molimo te silne i moćne da to ne rade to je naša najveća molba. Verujem da imaju dovoljno vremena do 30. septembra da tri puta razmisle da li će to da rade ili neće, čini mi se da imaju pametnija posla u ovom trentuku", rekao je Vučić i dodao da će Srbija uvek gledati da sačuva mir alli da je očito da neki drugi to ne žele.

Prema njegovim rečima, od danas je potpuna promena situacije na Zapadnom Balkanu, u Srbiji i posebno na KiM.

"Uvek smo spremni za dijalog dok neki drugi nikada nisu i imali su podršku velikih sila. Šta se to promenilo, šta žele kosovski Albanci, već su podržani od Velike Britanije i Nemačke. Reč je o tome da su doneli dve odluke – uskraćivanje ulaska sa ličnim kartama po principu reciprociteta i drugu koja je odluka sa ciljem da se proteraju Srbi, da se napravi mova oluja. Ako se registruju deliće Srbima pamflete, a ako ih ne ubede otimaće ne samo tablice već i vozila pa ko će od Srba da ostane ne interesuje ih", rekao je Vučić.

On je dodao i da je suština da Srbija godinama trpi laži i kvinte i kosovskih Albanaca.

"Nije mi problem što misle da smo glupi već što oni misle da su mnogo pametni", rekao je on i kao primere naveo da su strane sile govorile da prvo idu standardi pa rasprava o statusu.

"Standardi si bili tako dobri da su pobili naše ljude i spalili crkve 2004, a zatim proglasili nezavisnost. 
To su sve radili zajedniči i u dogovoru, posle smo imali rasprave zbog naših glupih pitanja Međunarodnom sudu pravde. Posle 2013 se vraćamo za sto i dobijamo Briselski sporazum. Od Briselskog sporazuma sve što je trebalo da ispune nisu. I što zapadna petorka ćuti što ZSO nije formirana, ali kada Srbi okače baner ZSO idete u zatvor, zašto jer reklamirate nešto predviđeno međunarodnim ugovoriom. Onda su rešili da nas maltretiraju taksama, da upadaju na sever, a onda su se stručnjaci setili i počeli da pričaju o reciprocitetu. Tada smo došli do najvećeg licemerja zapada koji su govorili da rade na tome. To pravno nasilje nad Srbima se nastavlja, a najbrutalnije je što njih ne zanima međunarodno pravo, kada govore o Ukrajini govore o Povelji UN, a kada spomenete Srbiju i rezoluciju UN sve se pojave 'Ajnštajn i Hegel', zamisle se i prave da nme razumeju o čemu pričate", rekao je Vučić.

On je dodao da njemu nije problem da trpi i sluš, jer te laži sluša 10 godina, ali da ne može da trpi da su "oni pametniji".

"Ali ne mislimo da ste toliko pametni ali na m ne pričajte o pravu i pravdi. Jasno je da ovde nema dijaloga, biće samo mnogo problema, ali je očito da to neki ne žele ni Albanci ni njihovi mentori. Kažu Kosovo je nezavisno, a gde to piše, a to imamo dijalog, što ga ne ukinete i sprovedete teror do kraja. Koja je razlika između separatizma i samoopredeljenja - kada Srbi nešto traže to je separatizam. Suština je u tome da Zapad sebi dozvoljava da može sve što im padne na pamet", rekao je Vučić.

Na konferenciji je trebalo da bude prisutan i izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, a da su zajednički odlučili da je bolje da se ipak ne pojavi.

Vučić: Ne zanima me Kurti već oni koji ga guraju

Vučić je rekao i da ga ne zanima kosovski premijer Aljbin Kurti, već oni koji ga guraju i podržavaju da donosi odluke kakve su poslednje

"Kurti bi voleo, on sanja da je Zelenski, nekada sanja da je Hegel, nekada da je Zelenski. Sve te njegove gluposti me ne zanimaju, mene ne brine on, mene brinu oni koji ga u sve to guraju", rekao je Vučić na pitanje novinara da li je Kurtijeva namera da postane novi Volodimir Zelenski.

Kako je rekao, njegova poruka je upućena "onima koji ga guraju u to", a ne njemu.

"On me uopšte ne zanima. On je mali kalibar u svakom smislu, mene zanimaju ovi koji misle da mogu da unište Srbiju i da nije nikada kraj uništavanja Srbije da bi oni bili zadovoljni time koliko su Srbiju uništili", naglasio je Vučić.

Vučić: Nema ništa od dijaloga Beograda i Prištine

Vučić je rekao da od dijaloga Beograda i Prištine nema ništa i da ne postoji ništa o čemu bi moglo da se razgovara posle najnovijih odluka Prištine.

"Nema ništa od toga, pustite taj dijalog, sve su to šuplje priče. Kakav dijalog, posle ovakvih odluka čemu dijalog, o Zajednici srpskih opština, a ne smeju da zalepe transparent. O čemu?", upitao je Vučić nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić je ironično upitao da li bi trebalo da se razgovara o tome kako hapse ljude koji imaju srpsku zastavicu u automobilu i naglasio da su uhapsili Bogdana Labana zato što su mu našli srpsku zastavu.

"Šta, jel to krivično delo? Rekao sam Lajčaku, zamisli ti ideš sa zastavicom Slovačke pa te uhapse i drže tri sata u zatvoru u Prištini. Na šta to liči?, rekao je Vučić.

Upitao je i da li je to neko osudio, kao i da li je neko osudio to što hapse ljude koji okače baner sa Zajednicom srpskih opština, što je potpisano u Briselu.

Dodao je da je na KiM zabranjeno čak i ono što je potpisano u Briselu jer, kako ironično primećuje, "suverena država ima pravo da hapsi kako hoće i koga hoće".

"Zamislite da smo to mi uradili? O čemu da pričamo, šta da pričamo, spremni smo, ali šta da pričamo. Da napadamo nikoga nećemo, ali ih molimo da ne napadaju naš narod, molimo ih", navodi Vučić.

On je dodao i da Srbija nikome ne preti, već da ih moli.

"Mi njih molimo, oni prete, a mi molimo. Molimo ih da to ne rade", poručuje Vučić.