Čeku: Tražićemo obeštećenje od Srbije za uništavanje stotina spomenika na Kosovu

Hajrula Čeku.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Vlada Kosova odlučila je da osnuje Komisiju za dokumentovanje uništavanja kosovskog kulturnog nasleđa tokom rata 1998. i 1999. godine, prenela je Ekonomija onlajn.

Ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku smatra da je uspostavljanje ove komisije važno, jer, prema njegovim rečima, time zvanično započinje proces traženja odgovornosti i obeštećenja od Srbije za namerno uništavanje stotina spomenika na Kosovu.

"Članovi komisije biće profesionalci i predstavnici državnih i profesionalnih institucija, kao i međunarodni stručnjaci. Komisija će uzeti u obzir svu dokumentaciju koja je do sada pripremljena", rekao je on.

Dalje je naglasio da će ova komisija imati zadatak da sastavi državni inventar sa svim spomenicima uništenim tokom rata 1998. i 1999. godine.

"Zahtev za obeštećenje biće sastavljen u skladu sa međunarodnim standardima", poručio je  Čeku.

bimi
14. Jul 2021.
bravo tako treba dokumentisi i ako serbija ne prizna dolaze vreme kad hoce da ugje na EU sve ce platiti kao nemacka kao sad francuska kao sad i britanija sve ne izgube samo vreme jede nista drugo dokumentisete sve
Miodrag iz Peći
14. Jul 2021.
Apsolutni sam protivnik uništavanja spomenika istorije i kulture ali Albanci sa KiM nemaju nikskvog obraza da traže kada su Albanci uništili sva hrišćanska (pravoslavna i hrišćanska) preko 130 manastira, crkvi i crkvišta, pipalili milone knjuga, umetničkih slika, ikona i antikviteta i sve je to popisano i predato je preko 200.000 tužbi protiv albanskih vandala ali ih je Bernar Kušner poništio. Ipak tužbe protiv kosovske države, UNMIK a i Euleksa još pistoje i biće prosleđene sudu u Strazburu. Pričinena šteta i plus duševne pstnje se procenjuju u vrednosti od nekoliko milijardi evra.
Laki
15. Jul 2021.
Navedi bar jedan spomenik koji je srusen siptarima
Jova
15. Jul 2021.
Zaboravljaš da je nemačka zauzimala i rušila tudje zemlje baš kao vi kosovo ,tako da platićete vi ,polako tiha voda breg roni
???
15. Jul 2021.
A ko ce da odgovara sto su Albanci unistili puno toga Srpskog?
Volkov
15. Jul 2021.
Hahaha...sto je mnogo, mnogo je.
Molim vas lepo, kakve ste vi to spomenike ikad gradili po Kosovu?
A od 1999 vrlo dobro znamo kome gradite spomenike. 😂
Natasa
15. Jul 2021.
Evo Bas sam to htela da pitam?
Istina
15. Jul 2021.
je da su oni sve sto vredi uništili i sad mi da platimo hahahaha!
Jovica Cekic
15. Jul 2021.
Pa vi siptari ste uništili sve srpske spomenike na srpskim grobljima